Protonska baterija: sigurna, jeftina i ekološki prihvatljiva alternativa 

Rješenje australskog Sveučilišta RMIT moglo bi revolucionirati način skladištenja energije

Mladen Smrekar ponedjeljak, 31. srpnja 2023. u 06:00
Dva ventilatora koja se napajaju protonskom baterijom 📷 RMIT
Dva ventilatora koja se napajaju protonskom baterijom RMIT

Najnovija "protonska baterija" australskog Sveučilište RMIT ima veliki potencijal i mogla bi promijeniti način opskrbe domova, vozila i uređaja električnom energijom, bez ekoloških izazova vezanih uz odlaganje litij-ionskih baterija. Ova baterija, predstavljena u Journal of Power Sources, radi pomoću karbonske elektrode za pohranjivanje vodika izdvojenog iz vode, funkcionirajući poput vodikove gorive ćelije za proizvodnju električne energije.

Australski istraživači demonstrirali su operativnu sposobnost protonske baterije da nekoliko minuta napaja male ventilatore i svjetla 📷 RMIT
Australski istraživači demonstrirali su operativnu sposobnost protonske baterije da nekoliko minuta napaja male ventilatore i svjetla RMIT

"Glavni sastojak protonske baterije je ugljik kojeg ima u izobilju, dostupan je u svim zemljama i jeftin je u usporedbi s resursima potrebnim za druge vrste punjivih baterija kao što su litij, kobalt i vanadij", objašnjavaju australski istraživači.

Prototip protonske baterije iz 2018. priključen na voltmetar 📷 RMIT
Prototip protonske baterije iz 2018. priključen na voltmetar RMIT

Proces punjenja protonske baterije uključuje cijepanje molekula vode kako bi se proizveli protoni koji se vežu s ugljičnom elektrodom. Ova metoda zaobilazi korake koji troše energiju pohranjivanja plinovitog vodika pod visokim tlakom i naknadnog ponovnog cijepanja tih molekula plina u gorivim ćelijama. Tijekom pražnjenja, protoni se oslobađaju iz ugljične elektrode i spajaju s kisikom iz zraka u vodu, generirajući energiju.

Tvorci protonske baterije dr. Shahin Heidari, prof. John Andrews i dr. Seyed Niya 📷 RMIT
Tvorci protonske baterije dr. Shahin Heidari, prof. John Andrews i dr. Seyed Niya RMIT

Protonska baterija već je sada specifikacijama konkurentna, ugljično neutralna zamjena za litij-ionske baterije, a RMIT će bateriju dodatno usavršiti u suradnji s talijanskim dobavljačem automobilskih komponenti Eldor, s kojim na ovom projektu radi već pet godina. Baterija uz to nije ekološki zahtjevna jer se na kraju njenog životnog vijeka sve komponente i materijali mogu obnoviti, ponovno upotrijebiti ili reciklirati.