Poletio je prvi pravi kineski "leteći tanjur"

Kineska eVTOL letjelica inspirirana dizajnom letećih tanjura ne nudi impresivne karakteristike, ali može slijetati na vodu i letjeti autonomno. Za sada se može koristiti za zabavu, turizam, ili plašenje javnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 7. lipnja 2023. u 22:02

Kompanija Shenzhen UFO Flying Saucer Technology predstavila je svoj prvi dovršeni proizvod, nastao nakon višegodišnjeg procesa istraživanja i razvoja. Kako mu i samo ime kaže, riječ je o "letećem tanjuru", nalik NLO-ima iz znanstvenofantastičnih filmova i popularne kulture. Kinezi kažu kako je riječ o prvom pravom električnom "NLO-u" ovoga oblika, s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja.

Za pogon su zaduženi rotori, njih šest, postavljeni u posebno dizajnirane otvore, svaki s po dva zasebna propelera. Sustav je posložen tako da nudi trostruku redundanciju u pogledu napajanja, motora i kontrola, kako bi let bio potpuno siguran za pilota. Ideja je da se ova letjelica koristi za transport, turizam i zabavu, a iz kompanije kažu i kako su osigurali globalnu patentnu zaštitu svoje inovacije.

S jednim punjenjem baterija, ovaj "NLO" može letjeti 15-ak minuta, plafon leta mu je tek 200 metara, a najviša brzina horizontalnog leta 50 km/h – dakle, ne baš impresivno. Ono što ga možda izdvaja od brojnih sličnih rješenja, koja se razvijaju diljem svijeta, jest činjenica da je sposoban sletjeti kako na čvrsto tlo, tako i na vodu. Isto tako, osim ljudskog pilota, letjelicom je u stanju upravljati i autopilot.

Kinezi ne navode kolika je cijena "letećeg tanjura", kane li ga proizvoditi u većim količinama niti koje bi dodatne namjene trebao imati. Ono što vidimo kao potencijalni problem jest činjenica da bi se oko Shenzhena uskoro mogao povećati broj "bliskih susreta" s izvanzemaljcima i zabrinutih građana, nastave li se promotivni letovi ove kompanije.