Europa dobila Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija

Europska komisija uspostavila je prošlog tjedna savez za uvođenje zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju, ako bi se pripremili za početak korištenja zrakoplova s nultom stopom emisija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 06:00

Nisu samo proizvođači zrakoplova shvatili da bi budućnost zračnog prijevoza trebala biti bez emisija stakleničkih plinova, već sada tako misle i u Europskoj komisiji. Prošlog je tjedna tako EK i službeno oformila novo tijelo, Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija (Alliance for Zero Emission Aviation). Pozvala je i zrakoplovne zajednice da udruže snage kako bi se pripremili za uvođenje zrakoplova s nultom stopom emisija.

Cilj je ovog Saveza pripremiti ekosustav zrakoplovstva za uvođenje u upotrebu zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju, kako bi se osiguralo da i zračni promet doprinosi europskom cilju klimatske neutralnosti do 2050., zacrtanome u Europskom zelenom planu.

Okupljanje cijele industrije

Savez ima cilj okupiti predstavnike proizvođača zrakoplova, zračnih prijevoznika, zračnih luka, energetskih poduzeća i dobavljača goriva, agencija za normizaciju i certifikaciju, interesnih skupina u području zaštite prava putnika i zaštite okoliša te regulatornih tijela – dakle, svih uključenih u ovu industriju. Njihovi zajednički napori trebali bi biti usmjereni ka utvrđivanju prepreka za uvođenje ekološki čistih zrakoplova u komercijalnu upotrebu te rješavanju tih problema.

Slovenski Pipistrel prvi je u EU dobio certifikat tipa električnog zrakoplova. Kompanija je nedavno prodana američkom Textronu
Slovenski Pipistrel prvi je u EU dobio certifikat tipa električnog zrakoplova. Kompanija je nedavno prodana američkom Textronu

Članovi će se baviti i pitanjima kao što su potrebe zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju u pogledu goriva i infrastrukture u zračnim lukama, normizacija i certifikacija te posljedice za zračne prijevoznike te upravljanje zračnim prometom, poručuju iz Komisije. Savez bi trebao ispuniti obvezu usklađivanja sektora s klimatskim ambicijama, ciljevima i drugim povezanim politikama EU-a.

Očekuje se da će se tijekom sljedeća dva desetljeća na tržište staviti više od 44 000 novih zrakoplova. Procjenjuje se da bi se na tržištu do 2050. moglo prodati 26 000 zrakoplova s nultom stopom emisija, čija bi ukupna vrijednost bila 5 bilijuna eura.

"Europska zrakoplovna industrija najinovativnija je u svijetu. Uvelike nas ohrabruje entuzijazam velikih proizvođača i dobavljača opreme, kao i malih poduzeća te novoosnovanih poduzeća, koji žele biti predvodnici u području zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju. Međutim, cijeli ekosustav zrakoplovstva, uključujući dobavljače goriva, operatore zračnih luka i regulatore, također se treba pripremiti. Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija pomoći će u koordinaciji nastojanja poduzeća i organizacija da zrakoplovni sektor ostane konkurentan i održiv", poručio je povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton. Prvi sastanak glavne skupštine Saveza održat će se u jesen ove godine.