Poskupljuju gotovo sve Appleove digitalne pretplate, naše tržište za sada nije zahvaćeno

Poskupljenjima digitalnih usluga kao da nema kraja, a ovoga puta podizanje cijena najavio je Apple. No, nas ovaj val vjerojatno zaobići jer većina tih usluga ionako nije dostupna u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. listopada 2023. u 11:48

Apple je ovih dana prilično aktivan, s gotovo svakodnevnim priopćenjima i novostima. Najavili su tako nadolazeću prezentaciju novih proizvoda, vjerojatno Mac računala, za sljedeći tjedan. Potom su u javnu distribuciju pustili nadogradnje svojih OS-ova (iOS i iPadOS 17.1, WatchOS 10.1, MacOS 14.1, tvOS 17.1), aktivirali "double tap" za nove generacije Apple Watcha, a niti na burzama nije dosadno – cijena Appleove dionice u silaznom je trendu, zajedno s većinom tehnološkog sektora posljednjih dana.

Hrvatsku je ovaj val zaobišao

Na sve ovo stiže jedna vijest koja bi mogla dodatno razočarati Appleove korisnike, ali i razveseliti njegove dioničare. Digitalne pretplate, koje Appleu posljednjih godina donose velik dio ukupnih prihoda, poskupjet će, i to značajno. Riječ je o uslugama Apple TV+, Apple News+ i Apple One, koje nisu redovnim putem dostupne u Hrvatskoj, kao i igraćoj pretplati Apple Arcade, koju se iz Hrvatske može kupiti.

Streaming servis AppleTV+, koji se ispočetka nudio po mjesečnoj cijeni od 4,99 dolara, pa lani poskupio na 6,99 dolara, od sljedećeg će mjeseca koštati čak 9,99 dolara mjesečno (sve cijene naveden su za tržište SAD-a). Apple News+, koji također kod nas nije dostupan, poskupjet će sa 9,99 na 12,99 dolara mjesečno. Isto tako cijena će porasti za objedinjenu pretplatu Apple One, i to sa 16,95 na 19,95 dolara na mjesec.

Kad je riječ o hrvatskom tržištu, ovdje je od usluga, zahvaćenih novim poskupljenjem, dostupan tek Apple Arcade, i to po cijeni od 4,99 eura mjesečno. Prema za sada dostupnim informacijama, kod nas se visina pretplate još uvijek neće mijenjat, dok će u SAD-u isti servis poskupjeti sa 4,99 na 6,99 dolara mjesečno.

Apple Music ovim valom poskupljenja očito neće biti zahvaćen, pa mu cijena za hrvatske pretplatnike ostaje na 5,97 eura mjesečno. Isto tako nepromijenjenom će za sada ostati cijena pohrane u iCloudu, koja kod nas u najnižoj varijanti iznosi od 0,99 eura za 50 GB.