Xdrop - brza i jednostavna razmjena datoteka između različitih uređaja u blizini

Riječ je o još jednom višeplatformskom rješenju koje omogućava jednostavne i brze bežične prijenose datoteka između pametnih telefona, tableta i računala. Ne nudi posebno napredne ili dodatne mogućnosti, ali ono čemu je Xdrop namijenjen, većinom odrađuje onako kako bi se to i očekivalo…

Matija Gračanin petak, 12. siječnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Xdrop 
Namjena Višeplatformsko rješenje za lokalnu razmjenu datoteka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 37,83 eur godišnje (Premium)

Unatoč raznovrsnim rješenjima za jednostavnu razmjenu datoteka između različitih uređaja, i dalje dolazi do problema kada datoteke treba razmjenjivati između više platformi. Xdrop je rješenje koje omogućava da se na jednostavan i brz način datoteke dijele između pametnih uređaja s Androidom i iOS-om kao i računala s Windowsima i MacOS-om.

Sasvim očekivano, da bi razmjena bila moguća, na svaki je uređaj potrebno instalirati i dedicirani klijent, a kako se prijenosi odvijaju bežično i bez potrebe za internetskom vezom, uređaji između kojih će se datoteke prebacivati moraju biti relativno blizu i spojeni na istu bežičnu mrežu.

Uređaji na koje se može poslati datoteke bit će automatski detektirani i to odmah nakon što se izaberu datoteke, slike i videozapisi, aplikacije te audio datoteke koje se želi poslati te se pri dnu aplikacije klizne po zaslonu u smjeru za slanje datoteka. Istodobno, na uređaju koji će primiti datoteke treba kliznuti u stranu za prihvat datoteka.

Na umu treba imati i da za rad aplikacije treba otvoriti korisnički račun, kao i to da je za korištenje aplikacije potrebno gledati reklame (jedna reklama vrijedi za jedan dan korištenja aplikacije te se time dobiva mogućnost razmjene datoteka između računala i mobilnih uređaja) ili se može odlučiti za plaćanje pretplate za izdanje Premium koje stoji 37,83 eura.

Bilo kako bilo, ovo je još jedna do aplikacija za razmjenu datoteka između više uređaja i različitih operativnih sustava izravno i bez potrebe za internetskom vezom koja, premda ne nudi posebno napredne mogućnosti, svoj posao odrađuje korektno.