URLCheck - sigurnosna aplikacija koja provjerava poveznice prije nego što ih se otvori

Danas je pitanje sigurnosti u digitalnom prostoru od velike važnosti ponajviše zbog činjenice da raznovrsne prijetnje vrebaju iza svakoga kuta. Ovo je jedna od aplikacija koja pomaže pri održavanju sigurnosti i to tako da provjerava poveznice prije nego što se otvore…

Matija Gračanin utorak, 5. ožujka 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv URLCheck 
Namjena Provjerava poveznice prije nego što ih se otvori
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Računalni kriminalci i ostali koje zabavlja nanošenje štete svim koji nasjednu na različite podvale, svakim se danom službe sve sofisticiranijim napadima i tako ugrožavaju sigurnost svih onih koji se slobodno kreću digitalnim prostorom. Stoga je važno poduzeti sve što se može kako bi se očuvala sigurnost onda kada se kreće online.

Mobilni uređaji tu nisu izuzetak, pa svakako vrijedi provjeriti što se sve  nudi u području sigurnosnih aplikacija. URLCheck je aplikacija otvorena koda koja se može pokazati spasonosnom upravo u trenutku kada se iz poruka e-pošte, različitih komunikacijskih aplikacija i drugih aplikacija, otvaraju poveznice koje uvijek potencijalno mogu biti opasne.

Naime, marljivo će presretati otvaranje poveznica i koristeći dobro poznati servis VirusTotal, provjeriti je li odredište na koje poveznica vodi potencijalno opasno i krije li se iza njega kakav zlonamjerni softver ili možda vreba neka od dosad već prepoznatih prijevara.

Kako bi aplikacija mogla odrađivati svoj posao, potrebno ju je postaviti kao zadani web preglednik. Nakon toga, svaki put kad se klikne na neku poveznicu, iskočit će mali dijalog u kojem se samo dodirne gumb Check status, a onda se poveznica može otvoriti s bilo kojim web preglednikom dostupnim na mobilnom telefonu.

Od drugih detalja, valja spomenuti još mogućnost da se skraćeni URL-ovi produlje i tako se dozna kamo zaista vode, a zgodno je i to što će aplikacija bilježiti povijest provjerenih URL-ova, kao i činjenica da nudi dodatne module koji se mogu aktivirati u postavkama i time dodatno proširiti mogućnosti same aplikacije. URLCheck je besplatan.