Poe - omogućava pristup nizu modela umjetne inteligencije poput GPT-a ili Claudea

Riječ je o aplikaciji koja kroz jedinstveno sučelje želi omogućiti relativno jednostavno korištenje više modela generativne umjetne inteligencije kao što su GPT, Claude, DALL-E ili StableDiffusion nudeći pritom i neke dodatne mogućnosti kao što je korištenje specijaliziranih botova…

Matija Gračanin utorak, 9. siječnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Poe 
Namjena Prostup nizu poznatih modela umjetne inteligencije
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 229,99 eura godišnje

Modela umjetne inteligencije koji omogućavaju generiranje teksta ili slika, a na koje se oslanjaju danas sve popularnijih chatbotovi kao što su ChatGPT, Copilot i drugi, kao i alati koji služe za generiranje likovne umjetnosti, ima sve više, a i njihov je razvoj sve užurbaniji što znači da samo nastaje sve veći broj alata i AI rješenja.

Na žalost, do nekih se AI alata uopće ne može doći zbog geografskih ograničenja ili drugih razloga, a ako ih se želi koristiti više, onda se mora balansirati i prebacivati između više alata. Poe upravo to želi promijeniti i ponuditi i neke dodatne mogućnosti.

Naime, Poe je relativno popularna aplikacija (i platforma) koja omogućava da se na vrlo jednostavan način koristi više AI modela kao što su GPT-3.5 i GPT-4, DALL-E 3, StableDiffusion XL, Claude-2-100k, Gemini-Pro te brojni drugi i to kroz isto sučelje i na jednom mjestu.

U suštini je riječ o svojevrsnom asistentu koji omogućava korištenje drugih asistenata (i botova) koji koriste umjetnu inteligenciju. Podržano je pretraživanje interneta, tu je i podrška za slanje datoteka, izravno generiranje i slika i sve ostalo što bi se moglo očekivati od danas popularnih AI asistenata i alata generativne umjetne inteligencije.

Sam Poe je besplatan, ali je za pristup svim modelima i dodatnim mogućnostima potrebno plaćati pretplatu i to ne baš prikladnu za svačiji budžet. Naime, godišnja pretplata za pristup svim dostupnim modelima stoji nemalih 229,99 eura.