one sec - aplikacija koja pomaže oduprijeti se ometanjima tipičnima za digitalnog doba

Pametni telefoni su danas toliko duboko integrirani u našu svakodnevicu kao i brojni servisi i aplikacije koje koristimo, da su postali jednim od ključnih izvora ometanja i uzroka gubitka koncentracija. Ovo je još jedna aplikacija koja tome želi stati na kraj…

Matija Gračanin srijeda, 2. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv one sec 
Namjena Pomaže pri smanjivanju korištenja mobilnih aplikacija
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan /3,72 eur mj ili 10 eur godišnje (Pro)

Unatoč činjenici da je digitalnu ravnotežu pod kojom se misli uspostavljanje zdravih navika korištenja pametnih uređaja (i pogotovo društvenih mreža) moguće postići postavljanjem vremenskih ograničenja za upotrebu aplikacija (to je već integrirano u pametne telefone), i dalje je katkada vrlo teško oduprijeti se porivu da se posegne za telefonom i provjeri što ima novoga u digitalnim bespućima.

Ovo je aplikacija koja tome nastoji doskočiti na drukčiji način i to prilično jednostavan. Naime, svaki put kad se pokreće neka od definiranih aplikacija, najprije će se morati pričekati kratko vrijeme kako bi je se moglo koristiti nakon čega će biti prikazano i koliko se puta pokušalo pokrenuti neku aplikaciju.

Na taj se način, prije svega, želi doskočiti još jednom prepoznatom problemu koji itekako utječe na gubitak fokusa i koncentracije; nesvjesnom korištenju društvenih mreža i pametnog telefona općenito. Naravno, nakon što aplikacija natjera da se pričeka, moguće je odlučiti želi li se neka aplikacija doista pokrenuti ili ne.

Kasnije je moguće dobiti detaljan statistički pregled te na taj način dodatno steći uvid u to koliko je izražena ovisnost o aplikacijama i korištenju pametnog telefona, a tu su i neke druge sitnice. Osnovna inačica aplikacije je besplatna no ograničena, dok se za sve mogućnosti mora početi plaćati pretplata za izdanje Pro koje stoji ili 3,72 eura mjesečno ili 10 eura godišnje (prva godina stoji pet eura).