mPorezna - elektroničke usluge Ministarstva financija na pametnom telefonu

Riječ je o službenoj aplikaciji Ministarstva financija putem koje je moguće dobiti uvid u svoje podatke, poruke i porezne akte, podnositi zahtjeve te dobiti informacije o poreznim obvezama i slati upite poreznoj upravi koji se tiču sustava ePorezna i mPorezna…

Matija Gračanin ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv mPorezna 
Namjena Službena aplikacija Porezne uprave
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Donedavno su se elektroničke usluge Ministarstva financija mogle konzumirati kroz portal ePorezna, a odnedavno je dostupna i mPorezna, mobilna aplikacija koja je razvijena u sklopu projekta Povezivanje i unaprjeđenje aplikativnih rješenja unutar Informacijskog sustava Porezne uprave i razvoj mPorezne, sufinanciranog od EU iz Europskog socijalnog fonda.

Aplikacija je, barem za sada, dostupna samo za pametne telefone s Androidom, a putem nje se mogu koristiti različite usluge porezne uprave. Tako je moguće vidjeti stanje na poreznoj kartici (PKK), preuzimati 2D barkod za provođenje plaćanja, pregledavati detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva kao i provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz porezni kalendar te provjeriti IP1, IP2 i IP3 obrasce.

Zgodno je i to što je moguće podnositi i različite zahtjeva kao što je onaj izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zatim zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga i zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika. Putem aplikacije je moguće informativno izračunati podatke o plaću kroz jednostavan kalkulator za izračun plaće, a isto je tako moguće izravno se obratiti Poreznoj upravi kao i anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.

Za prijavu u aplikaciju potrebno je posjedovati valjanu NIAS vjerodajnicu minimalno niske razine sigurnosti što, ukratko, znači da svatko tko je ima pristup sustavu e-Građani, može koristiti i ovu aplikaciju (podržava biometriju pa se u aplikaciju kasnije može i tako prijavljivati). Mora se priznati da je aplikacija vizualno solidno osmišljena i u njoj se prilično lako snaći, a oni koji žele doznati točno što se sve putem aplikacije može i kako, mogu to pročitati u službenim uputama.