Look4Sat - besplatna aplikacija koja će se dopasti ljubiteljima praćenja satelita

Oni koji u svakome trenutku žele znati pozicije satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti, s ovom će aplikacijom otvorenog koda doći na svoje. Naime, omogućava praćenje više od pet tisuća satelita pri čemu se izračun pozicije i prolazaka računa u odnosu na lokaciju korisnika…

Matija Gračanin četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Look4Sat
Namjena Aplikacija otvorenog koda za praćenje satelita
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

U orbiti našeg planeta sve je više satelita, a prema procjenama NASA-e, trenutačno se u orbiti kreće oko osam tisuća satelita i drugih objekata koje je izradio čovjek. Look4Sat je relativno poznata aplikacija otvorenog koda namijenjena Android telefonima koja omogućava svima zainteresiranima praćenje satelita u orbiti.

Oslanja se na velike baze Celestrak i SatNOGS što znači da se putem aplikacija može pratiti oko pet tisuća satelita, a zgodno je i to što ih se može potražiti prema njihovom nazivu ili NORAD-ovom kataloškom broju (SATCAT ).

Pozicije satelita i prelazaka se računaju u odnosu na lokaciju korisnika (treba uključiti GPS u postavkama aplikacije i dati joj odgovarajuća prava) s time da se može računati pozicija i prelazak do tjedan dana unaprijed. Sama aplikacija preferira offline korištenje dok je preporuka da se ažuriranje podataka izvodi jednom tjedno (sve je u postavkama).

Tu je i prikaz pozicija satelita na mapi (moguće je pratiti samo pojedine satelite), a nekima će svakako biti zanimljiva i mogućnost učitavanja vlastitih TLE podataka (Two-Line Element) i tako aplikaciju učiniti dodatno korisnom. Mogućnost ima još, pa svi oni koji žele imati sasvim besplatnu aplikaciju za praćenje satelita, trebali bi iskušati upravo ovu.