Galactic Compass – kompas koji pokazuje središte galaksije

Zabavna aplikacija, izrađena uz pomoć ChatGPT-a, pojavila se na App Storeu, a ima samo jednu svrhu – u svakom trenutku korisniku pokazati gdje se nalazi i koliko je udaljen od središta Mliječne staze

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. veljače 2024. u 09:40
OSNOVNI PODACI
Naziv Galactic Compass
Namjena Kompas za središte galaksije
Android Nema
iOS App Store
Cijena Besplatan

Osjećate li se nekada izgubljenima u svemiru? Želite li se okušati u autostopiranju po našoj galaksiji, a poznati "Vodič" Douglasa Adamsa nije vam dovoljan u snalaženju? Želite li u svakom trenutku znati gdje se, u odnosu na vašu lokaciju, nalazi središte naše galaksije, kako biste se bolje mogli orijentirati u svemiru? Ova aplikacija pravo je rješenje za vas – čak je i smještena u sekciju aplikacija za putovanja i navigaciju.

Galactic Compass jednostavna je aplikacija za iOS, koja će vam na zaslonu iPhonea prikazati tek virtualnu plutajuću trodimenzionalnu zelenu strelicu "galaktičkog kompasa" samo s jednom svrhom – njezin će vrh biti usmjeren ka središtu Mliječne staze, odnosno supermasivne crne rupe Sagittarius (Strijelac) A*, udaljene oko 26.000 svjetlosnih godina od nas. Smjer u kojem strelica ovog kompasa pokazuje dobiva se na temelju podataka o trenutačnom vremenu, lokaciji mobitela te položaju Zemlje u njezinoj orbiti.

Galaktički kompas - sasvim jedinstvena ideja
Galaktički kompas - sasvim jedinstvena ideja

Za izradu ove aplikacije zaslužan je Britanac Matt Webb, koji je na taj zadatak prionuo jer i sam želi znati u kojem smjeru se nalazi naše galaktičko središte i koliko je udaljeno. "Možda to želi znati i nekolicina vas", poručio je u objavi na X-u, u nadi da će korisnici cijeniti njegovo duhovito rješenje tog pitanja.

No, kako Webb nije programer, za izradu aplikacije iskoristio je ChatGPT-jeve mogućnosti programiranja, još jednom dokazujući da danas nije potrebno poznavati vještine kodiranja kako biste mogli svoju vlastitu aplikaciju plasirati na App Store. Proces izrade dokumentiran je na autorovom blogu.