Blackmagic Camera - pretvara iPhone u kompaktnu digitalnu filmsku kameru s nizom mogućnosti

Blackmagic Camera je besplatna aplikacija namijenjena onima koji često snimaju raznovrstan video sadržaj svojim iPhoneom i pritom bi rado imali napredne digitalne kontrole kao i mogućnost da im konačni video uradak ima onaj uglađeni kinematografski efekt kao holivudske uspješnice…

Matija Gračanin ponedjeljak, 8. siječnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Blackmagic Camera
Namjena Pretvara iPhone u digitalnu filmsku kameru
Android Nema
iOS App Store
Cijena Besplatan

Blackmagic Camera spada u kategoriju teškaša među aplikacijama za snimanje videozapisa namijenjenima iPhoneu, a to postaje jasno čim se aplikacija instalira i prvi put pokrene. Naime, nudi napredne kontrole kojima je moguće postići gotovo profesionalnu razinu kvalitete snimljenog materijala, a onda sve još kasnije doraditi u DaVinci Resolveu.

U suštini, aplikacija će iPhone pretvoriti u profesionalnu digitalnu kameru nudeći napredne mogućnosti i opcije kao što je ugađanje FPS-ova, kut zatvarača, upravljati balansom bijele boje, podešavati ISO razine i pri svemu tome snimati filmove kao 10-bitne Apple ProRes datoteke u razlučivosti do 4K (podržani su i H.264 te H.265).

Naravno, sve je dostupne kontrole vrlo jednostavno koristiti, dok je sučelje aplikacije osmišljeno tako da ne ometa kreativni proces (HUD je opremljen nizom mogućnosti, a vrlo ga je lako moguće sakriti tako da se po zaslonu klizne gore ili dolje), nego ga zapravo pospješuje kroz praćenje raznih parametara ili ugađanja specifičnih mogućnosti kako bi se u konačnici dobio videozapis maksimalne kakvoće.

Zapravo, nema posebnog smisla nabrajati što sve Blackmagic Camera može i nudi jer je najbolje prepustiti svakome da samostalno donese zaključak za sebe, što je vrlo lako učiniti tek letimičnim pregledom dostupnih karakteristika i početnim eksperimentiranjem onoga što sama aplikacija može ponuditi.

Mi možemo samo sugerirati kako je ovo jedna od definitivno najboljih aplikacija za snimanje videozapisa koja je namijenjena iPhoneu, a kako dolazi od istih autora koji stoje iza slavnoga DaVinci Resolvea, jasno je da je kombinacije iPhonea, ove aplikacije i tog slavnog video alata - naprosto odlična. Vrijedi probati.