AxCrypt - šifriranje i dešifriranje datoteka izravno na pametnim telefonima

Najbolji način da se zaštite povjerljive datoteke i spriječi da do informacija mogu doći samo oni kojima su iste te informacije i namijenjene, jest šifriranjem. Ovo je jedan od najpoznatijih alata za šifriranje koji ima i svoju mobilnu inačicu…

Matija Gračanin četvrtak, 29. lipnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AxCrypt 
Namjena Omogućava šifriranje i dešifriranje datoteka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 58,75 USD godišnje (Premium)

AxCrypt je jedan od najpoznatijih alata na stolnim računalima koji se specijalizira za šifriranje datoteka koristeći snažan kriptografski algoritam AES-256, ali već neko vrijeme nudi i inačicu namijenjenu Android pametnim telefonima kao i za iPhone (uredno će raditi i na tablet računalima) koje omogućavaju da se datoteke šifriraju i dešifriraju izravno na smartfonima.

Doduše, na umu valja imati da besplatna inačica omogućava samo dešifriranje datoteka, dok će se za šifriranje i druge mogućnosti morati plaćati pretplata za izdanje Premium koje stoji 58,75 dolara godišnje. Zgodno je to što je tu inačicu moguće besplatno iskušavati 30 dana i tako odlučiti isplati li je se koristiti.

Oni koji se za to odluče, dobit će prilično solidno višeplatformsko rješenje za lako šifriranje i dešifriranje datoteka, gdje god se nalazili. Samu je aplikaciju stvarno jednostavno koristiti; dovoljno ju je pokrenuti, odabrati datoteke koje se želi šifrirati (ne moraju nužno biti pohranjene na unutarnjoj memoriji telefone nego se mogu nalaziti i na Google Driveu, Dropboxu ili OneDriveu) i datoteke će biti šifrirane.

Gotovo se na isti način datoteke mogu i dešifrirati; u aplikaciji se klikne na gumb Open secured, odabere se šifrirana datoteka koja će odmah biti dešifrirana. Jednostavnije gotovo i ne može. Od drugih mogućnosti, tu je ugrađeni upravitelj lozinkama, mogućnost dijeljenje kriptografskih ključeva i drugo. Drugim riječima, svi oni koji traže jednostavan (mobilni) alata za šifriranje i dešifriranje datoteka, upravo su ga pronašli.