Aegis Authenticator - aplikacija za generiranje kodova za dvostupanjsku autentikaciju

Oslanjati se isključivo na zaporku kako bi se osigurao pristup svojim računima u smislu sigurnosti definitivno nije dostatno i, tamo gdje je to moguće, svakako treba koristiti višestupanjsku autentikaciju, a kako bi se to moglo, bit će potrebna aplikacija poput ove…

Matija Gračanin ponedjeljak, 27. veljače 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Aegis Authenticator
Namjena Aplikacija za generiranje 2FA tokena
Android Play Store / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

O činjenici koliko je višestupanjska autentikacija danas važna u smislu zaštite pristupa svojim korisničkim računima vjerojatno više nije potrebno posebno govoriti. No, iako postoje brojne aplikacije koje služe za generiranje privremenih kodova kad se koristi 2FA, u koje se ubrajaju i one od Microsofta i Googlea, postoje i prilično zanimljive alternative.

Jedna takva je upravo Aegis Authenticator. Riječ je o aplikaciji otvorenog koda koja se specijalizira za upravljanje tokenima za potvrdu u dva koraka, a koja podržava algoritme HOTP i TOTP što znači da će uredno raditi s velikim brojem servisa, slično kao i većina drugih aplikacija ovoga tipa.

Svi će dodani tokeni biti pohranjeni u trezor koji treba zaštiti lozinkom kako bi sve bilo i šifrirano i tako maksimalno sigurno. Na umu samo treba imati da se lozinka treba pohraniti na sigurno jer, ako se izgubi ili zaboravi, ne postoji način oporavka i svi će tokeni biti izgubljeni. Omogućen je i uvoz tokena iz drugih aplikacija kao što su Authy, Google Authenticator ili Microsoft Authenticator (za to je potreban rutani telefon), ali je uvesti tokene moguće i kroz tekstualnu datoteku.

Srećom, lozinku nije potrebno unositi svaki put kod otključavanja trezora jer je podržano i biometrijsko otključavanje (otisak prsta ili prepoznavanje lica). Osim toga, nudi i mogućnost izrade pričuvnih kopija trezora koje mogu biti spremljene lokalno (tada ih treba ručno kopirati na treću lokaciju) ili na neki od podržanih servisa (oslanja se na Storage Access Framework).

Međutim, jedna od možda najkorisnijih mogućnost jest opcija grupiranja unesenih tokena što će se dopasti svima onima koji ih imaju mnogo, tu je i solidno riješeno pretraživanje, ali i druge zgodne sitnice kao što je nekoliko tema, podržavanje za izvor tokena i drugo. Da bi stvar bila još bolja, aplikacija je posve besplatna.