Najavljen Kingdom Come: Deliverance 2, igramo ga već ove godine

Kao što su mnogi pretpostavljali nakon najave novog "tajnog" projekta Warhorse Studiosa, riječ je o nastavku RPG-a Kingdom Come: Deliverance koji bi trebao biti dovršen do konca godine

Damir Radešić petak, 19. travnja 2024. u 21:53

Ekipa Warhorse Studiosa je bila sastavljena od samo 11 developera kada je davnih dana započela raditi na Kingdom Come: Deliveranceu, no zahvaljujući njegovom uspjehu, na njegovom svježe otkrivenom nastavku ih radi preko 250 praktički od 2018. kada je objavljen prethodnik.

Iako je potonji bio poprilično bugovit i na momente neigriv, što smo i naveli u našem osvrtu na igru prije šest godina, ipak je predstavljao korak naprijed jer je umjesto uobičajenih RPG-ova srednjovjekovne tematike koji pršte magijom, zmajevima i kojekakvim čudovištima, bio usmjeren realizmu, što se mnogima svidjelo.

Kingdom Come: Deliverance 2 će nastaviti tim stopama, pa nas u ulozi glavnog junaka Henryja koji u 15 stoljeću luta Bohemijom i dalje očekuje borba iz prvog lica koja će kao i u prethodniku biti vrlo izazovna i potrebno je investirati vrijeme da bi naučili pravilno baratati mačevima i buzdovanima, te pravovremeno parirati i izbjegavati protivničke napade, no dodani su i neki noviteti.

Primjerice, lukovi i strijele, kao i rana vatrena oružja, su u prvom poglavlju izostala, no u nastavku ćemo imati priliku napadati neprijatelje iz daljine, što bi obzirom na karakter igre moglo biti sporiji proces nakon kojeg ćemo se ipak s ostatkom napadača morati suočiti direktno na dohvat ruke, odnosno mača.

Sam glavni junak je kako i priliči, vrlo mlad i tijekom igre ćemo oblikovati njegovu osobnost reakcijama na događaje, te u početku i djelomično odrediti njegov izgled, a velika sloboda u odlučivanju je želja autora da igračima prepuste način na koji žele igrati i kakav će njihov avatar biti, spasitelj ili možda nemilosrdni osvetnik, što nije isključeno obzirom da je njegova avantura započela pokoljem u selu u kojem je odrastao.

Prema obećanju autora, samo područje kojim ćemo se kretati je dvostruko veće od onog u prvom dijelu, pa će biti zanimljivo na koji će način biti riješeni zadaci jer smo ranije bili prepušteni sami sebi i svojoj intuiciji bez direktnih smjernica. Ukoliko iste neće postojati ni u drugom dijelu, lutanje dok slučajno ne nabasamo na cilj bi moglo biti zamorno, no pustimo nagađanja i pričekajmo još malo, jer prema najavi, Kingdom Come: Deliverance 2 stiže već ove godine.