Pimax proširio ponudu VR naglavnika s modelima Crystal Super i Crystal Light

Crystal Super ima napredne mogućnost, poput mogućnosti jednostavne zamjene optičkog sustava, ali mu je zato i cijena viša u odnosu na Crystal Light

Matej Markovinović srijeda, 17. travnja 2024. u 12:05
Crystal Super i Crystal Light.  📷 Foto: Pimax
Crystal Super i Crystal Light. Foto: Pimax

Kao što smo najavili, Pimax je održao događaj Frontier 2024 te je predstavio dva nova VR naglavnika – Crystal Super s prvim zamjenjivim optičkim sustavom na svijetu i pristupačniji Crystal Light.

Dok je prošlogodišnji Crystal imao 16,6 milijuna piksela, Crystal Super ih ima čak 29,5 milijuna. Može se pohvaliti i s četiri kamere za praćenje okoline, a ima i mogućnost praćenja očiju za automatsko prilagođavanje udaljenosti između zjenica (IPD), dinamičko renderiranje te integrirani audio.

Iako to već samo po sebi zvuči solidno, glavna posebnost Crystala Super upravo je optički sustav koji omogućava lako mijenjanje zaslona i leća te prebacivanje između QLED-a i micro OLED-a.  

S druge strane, Crystal Light je zapravo pristupačnija verzija prošlogodišnjeg Crystala. Ovaj VR naglavnik zadržava ključne specifikacije svoga „jačega brata“ poput rezolucije od 2.880 x 2.880 po oku, maksimalne frekvencije osvježavanja od 120 Hz i asferične staklene leće.

Međutim, kako se radi o jeftinijem uređaju, izostavljene su neke funkcije poput mogućnosti rada bez baterije i praćenja očiju, a nema ni XR2 procesor. No, to ga čini za 30 posto lakšim od Crystala, što bi neki korisnici mogli cijeniti.

Početna cijena za Crystal Super iznosi 1.799 dolara, dok Crystal Light košta 699 dolara. Europske cijene trenutno nisu poznate.