Apple priprema svoj chatbot "Apple GPT" kao odgovor Googleu i OpenAI-ju

Veliki iskorak generativne umjetne inteligencije uhvatio je Apple "na spavanju", pa se oni sada trude što prije uhvatiti priključak s kompanijama koje su percipirane kao lideri na tom polju

Sandro Vrbanus petak, 21. srpnja 2023. u 07:33

Apple je svoj fokus na prošlom WWDC-u stavio na nove procesore za Mac te na proširenu i virtualnu stvarnost kroz uređaj Vision Pro, a gotovo da su potpuno zanemarili glavni trend na tehnološkoj sceni – generativnu umjetnu inteligenciju. Njihov pravi odgovor na alate kao što su ChatGPT, Bard, DALL-E i slični još se čeka, no vjerojatno ga nećemo čekati pretjerano dugo.

Siri će biti pametnija?

Naime, Bloombergov inače pouzdani autor Mark Gurman piše da se unutar ove kompanije testira "Apple GPT", chatbot zasnovan na vlastitom velikom jezičnom modelu nazvanome Ajax. Model je sličan generativnom transformeru ChatGPT-a, navodno se "vrti" u Googleovom oblaku i unutar Googleovog okruženja za strojno učenje Jax. Alat je nedavno pušten i u internu upotrebu, isključivo je omogućen zaposlenicima kompanije sa svrhom testiranja.

U Appleu planiraju, kažu Gurmanovi izvori, proizvod temeljen na ovom jezičnom modelu korisnicima dati na raspolaganje tijekom sljedeće godine, iako za sada nije poznato točno u kojem obliku i za koje svrhe. Moguće je da će AI alat biti integriran u ekosustav virtualne pomoćnice Siri, ili da će Apple načiniti veći iskorak u domenu umjetne inteligencije na neki drugi način. Šefovi te kompanije, navodno, još nisu donijeli odluku o tome što će "Apple GPT" biti. Za sada služi tek kao kompanijski chatbot, fokusiran na zaštitu privatnosti korisnika.