Koliko znate o EU AI Paktu?

Početkom kolovoza je stupio na snagu EU Akt o umjetnoj inteligenciji (AI). Da bi se Akt implementirao komisija je formirala EU AI Pakt čija je osnovna funkcija prikupljanje i razmjena podataka s članicama AI Pakta, kao i komunikacija o provođenju zadanih smjernica AI Akta. Komisija Europske unije je krajem rujna objavila više od stotinu tvrtki koje su prve potpisnice Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji (AI) i njegovih dobrovoljnih obveza.

Suzana Vezilić nedjelja, 13. listopada 2024. u 06:30

Očito je EU komisija aktivno krenula u borbu za transformaciju u tehnološkog lidera na globalnoj razini. Nedugo nakon stupanja na snagu EU AI Akta formirali su i EU AI Pakt.  Pakt podupire dobrovoljne obveze industrije da počne primjenjivati ​​načela Akta o umjetnoj inteligenciji prije njegove primjene i podupire poboljšanje suradnje između Ureda EU za umjetnu inteligenciju i svih relevantnih dionika, uključujući industriju, civilno društvo i akademsku zajednicu.

📷 Izvor: Ec.europa.eu
Izvor: Ec.europa.eu

Koje su osnovne smjernice ovoga Pakta?

Smjernice EU Pakta u području umjetne inteligencije pozivaju tvrtke članice da se obvežu s najmanje tri ključne strategije:

1. Strategijom upravljanja umjetnom inteligencijom za poticanje prihvaćanja umjetne inteligencije u organizaciji, i radom na budućoj usklađenosti s Aktom o umjetnoj inteligenciji.

2. Mapiranjem visokorizičnih sustava umjetne inteligencije: Identificiranje sustava umjetne inteligencije koji će vjerojatno biti kategorizirani kao visokorizični prema Aktu o umjetnoj inteligenciji

3. Promicanjem AI pismenosti i svijesti među zaposlenicima, osiguravanje etičkog i odgovornog razvoja umjetne inteligencije.

Uz ove temeljne obveze, više od polovice potpisnika obvezalo se i na dodatne aktivnosti uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označavanje određenih vrsta sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom. Tvrtke su dobrodošle pridružiti se EU Paktu o umjetnoj inteligenciji i posvetiti se temeljnim i dodatnim obećanjima u bilo kojem trenutku dok se Akt o umjetnoj inteligenciji ne počne u potpunosti primjenjivati. Detalje o obvezama članova pakta možete naći ovdje.

Tko su trenutni potpisnici EU AI Pakta?

Potpisnici Pakta uključuju multinacionalne korporacije i europska mala i srednja poduzeća (SME) iz različitih sektora, uključujući IT, telekomunikacije, zdravstvo, bankarstvo, automobilsku industriju i aeronautiku. Listu trenutnih potpisnika možete naći ovdje.

Organizacije se i dalje mogu prijavljivati kako bi postale članice ovoga Pakta. Prijava je na ovom linku.

 Zaključak

Ova inicijativa potiče organizacije da proaktivno otkrivaju procese i prakse koje provode kako bi predvidjeli usklađenost. Konkretno, tvrtke koje pružaju ili implementiraju AI sustave mogu pokazati i podijeliti svoje dobrovoljne obveze prema zahtjevima transparentnosti i visokog rizika, te se rano pripremiti za njihovu implementaciju. Nadam se da će ovime EU uspjeti privući globalne talente kao i zadržati svoje, uz dodatno poticanje domaćeg obrazovnog sustava kako bi odgovorila na potrebe digitalne ekonomije.

Sjedinjene Američke Države prednjače u tehnološkom sektoru zbog svojih inovacijskih hubova kao što su Silicijska dolina, snažnog sustava financiranja startupa kroz "venture capital" i izuzetnih ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj. Njihove tehnološke kompanije dominiraju globalnim tržištem i često diktiraju smjer razvoja novih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija, 5G, kvantno računalstvo, poluvodići i sl. S druge strane, Kina je postigla impresivan rast zahvaljujući državnim subvencijama, strateškim ulaganjima u ključne tehnologije i velikom domaćem tržištu koje potiče inovacije. Kineske kompanije poput Huaweija, Alibabe i Tencenta postale su globalni lideri u sektorima poput telekomunikacija, e-trgovine i digitalnih usluga.

Još uvijek je neizvjesno kako će se ovakve inicijative usmjeravati, i da li će opstati na dulje staze, ali vrijeme će pokazati.