EU ozbiljno planira uvođenje carine na jeftinu robu iz Kine

Europska komisija navodi da je prošle godine iz zemalja izvan EU-a stiglo dvije milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura, što je ujedno prag ispod kojeg se roba može kupovati bez carine

Matej Markovinović srijeda, 3. srpnja 2024. u 22:57

Europska unija priprema planove za uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu putem kineskih online trgovina poput Temua, Sheina i AliExpressa, izvijestio je Financial Times.

Navodi se da će Europska komisija kasnije ovog mjeseca predložiti ukidanje postojećeg praga od 150 eura, ispod kojeg se roba može kupovati bez carina. Inače, prema trenutnim propisima EU-a, paketi kupljeni online izvan EU-a nisu podložni carinama ako njihova vrijednost ne prelazi 150 eura, što dobro znaju oni koji često naručuju robu iz trećih zemalja.

Iz Komisije kažu da je prošle godine iz zemalja izvan EU-a stiglo dvije milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura, što, kako navode, „ozbiljno testira granice carinske kontrole“. Ukidanje praga od 150 eura bio bi dio projekta reforme carinskog sustava predložene prošloga svibnja koji za cilj ima suprotstaviti se porastu jeftinog uvoza robe.

O svemu se oglasio glasnogovornik Sheina rekavši da oni u potpunosti podržavaju napore zakonodavaca za reformu de minimis uredbe, dok Alibaba, matična tvrtka AliExpressa, Temu i Europska komisija nisu odgovorili na novinarske upite.