Qualcomm navodno radi na 12-jezgrenom desktop ARM procesoru

Qualcomm navodno radi na 12-jezgrenom desktop procesoru temeljenog na Nuvia Phoenix dizajnu, kojeg su razvili bivši Appleovi inženjeri zaduženi za razvoj M1 i M2 čipova

Matej Markovinović utorak, 8. studenog 2022. u 17:46
📷 Foto: Unsplash, Fidel Fernando
Foto: Unsplash, Fidel Fernando

Developer Kuba Wojciechowski, poznatiji na Twitteru kao Za_Raczke, objavio je da Qualcomm ozbiljno radi na procesoru za stolna računala kodnog naziva Hamoa, koji bi trebao ugledati svjetlo dana već 2024. godine.

Naime, kako navodi Wojciechowski, Hamoa će imati 12 jezgri u 8+4 konfiguraciji, odnosno osam jezgri za performanse te četiri energetsko učinkovitih jezgri. Qualcomm će navodno koristiti Nuvia Phoenix dizajn, kojeg su razvili bivši Appleovi inženjeri zaduženi za razvoj M1 i M2 čipova temeljenih na ARM-u.

Budući da je Qualcomm kupio Nuviju u ožujku prošle godine za vrtoglavih 1,4 milijardi dolara, nije čudno da će iskoristiti njihovu arhitekturu koja, ako je za suditi prema informacijama iz 2020. godine, obećava povećanje performansi od 50 do 100 posto u ograničenju od pet vata po jezgri.

U svakom slučaju, Wojciechowski kaže da su performanse Qualcommovog nadolazećeg procesora izrazito obećavajuće te da naizgled posjeduje sličnu konfiguraciju memorije i cachea kao Appleov M1. Uz to, Hamoa bi trebao imati podršku i za diskretne grafičke kartice, prenosi GSM Arena.