Nvidia razvija novu verziju svojih B200 AI čipova za kinesko tržište

Nvidijin Blackwel B200 procesor ide u Kinu kao B20: nije samo manje jedna nula u imenu već i nešto napredne tehnologije U pitanju je igra kako držati Kinu pod kontrolom a u isto vrijeme ne izgubiti tržište

Ivan Podnar ponedjeljak, 22. srpnja 2024. u 23:39

U ožujku je Nvidia predstavila seriju čipova "Blackwell", čija se masovna proizvodnja očekuje kasnije ove godine. Model B200 je 30 puta brži od svog prethodnika, posebno u određenim situacijama, poput generiranja odgovora chatbotova. Ipak ovi čipovi neće  se izvoziti u Kinu. Kako bi spriječio napredak u superračunarstvu koji bi moglo koristiti kineskoj vojsci, Washington je 2023. godine postrožio kontrole izvoza najnaprednijih poluvodiča. Ipak, vrata nisu potpuno zatvorena.

H20, L20 i L2 za Kinu

Nvidia je otad razvila tri čipa posebno prilagođena za kinesko tržište: H20, L20 i L2. Ovi čipovi su dizajnirani kako bi bili u skladu s američkim izvoznim kontrolama, ali istovremeno ostavljaju Nvidiju na kineskom tržištu. H20 je najmoćniji od tri čipa i smatra se Nvidijinim najnaprednijim čipom za kinesko tržište.

Međutim, prihvaćanje ovih čipova u Kini bilo je mješovito. U početku je H20 imao slabu prodaju, nešto se prema zadnjim podacima poboljšalo, pri čemu je Nvidia morala postaviti cijenu ispod konkurentskih čipova kineskih proizvođača poput Huaweia.

Zabrana i protuefekt

Stroža američka izvozna ograničenja pomogla su kineskom Huaweiu i startupima poput Enflamea da ostvare napredak na domaćem tržištu naprednih AI procesora. I tu počinju problemi za  američku administraciju. Ako bi se ojačala domaća kineska proizvodnja, SAD na neki način gubi, i postignut je protuefekt. Kina je “pogurnuta” da se što brže osamostali i ne može se držati ovisna o bilo kojoj uvoznoj verziji.

Zato sada Nvidia najavljuje suradnju s Inspurom, jednim od svojih glavnih distribucijskih partnera u Kini, da lansira i distribuira čip kodnog imena “B20”, što je slabija verzija B200. Isporuke "B20" planirane su za drugo tromjesečje 2025. godine.

SAD nastavlja pritisak

Kina je činila oko 17 posto Nvidijinih prihoda u godini koja je završila krajem siječnja, nakon američkih sankcija, što je pad s 26 posto dvije godine ranije. Nvidia je na putu da proda preko milijun H20 čipova u Kini ove godine, u vrijednosti od preko 12 milijardi dolara, prema procjeni istraživačke grupe SemiAnalysis.

Očekuje se da će SAD nastaviti s pritiskom na kontrole izvoza vezane uz poluvodiče. SAD želi da Nizozemska i Japan dodatno ograniče opremu za proizvodnju čipova za Kinu. Američka administracija također ima preliminarne planove za postavljanje zaštitnih mjera oko najnaprednijih AI modela, poput ChatGPT-a.