Pretvorite svoj mobitel u alat za nadzor svemira

Ostavite ga noću pored prozora s uključenim satelitskim pozicioniranjem i vaš će pametni telefon bilježiti varijacije satelitskih signala i prikupljati meteorološke i svemirske podatke

Mladen Smrekar nedjelja, 3. travnja 2022. u 21:53

Aplikacija CAMALIOT, razvijena kroz Program za inovacije i podršku u navigaciji (NAVISP) https://navisp.esa.int/ Europske svemirske agencije, prikladna je za više od 50 modela pametnih telefona, opremljenih dvofrekventnim prijamnicima za satelitsku navigaciju.

Crowdsourced kampanja

Osim što će korištenjem aplikacije pomoći u stvaranju novih modela prognoze vremena, kako na Zemlji tako i u svemiru, sudionike ove crowdsourced kampanje čekaju i brojne nagrade, uključujući nove telefone i Amazonove bonove. Ova četveromjesečna kampanja "građanske znanosti" traje do kraja srpnja.

Aplikacija je prikladna za pametne telefone opremljene dvofrekventnim prijamnicima za satelitsku navigaciju
Aplikacija je prikladna za pametne telefone opremljene dvofrekventnim prijamnicima za satelitsku navigaciju

"Globalni navigacijski satelitski sustavi kao što je europski Galileo revolucionirali su svakodnevni život. A precizno modulirani signali koje kontinuirano generiraju deseci GNSS satelita u orbiti vrijedan su znanstveni resurs", objašnjava ESA-in navigacijski inženjer Vicente Navarro

Nevidljivi obrasci

Deseci tisuća stalnih GNSS postaja kontinuirano bilježe satelitske podatke. Kako satelitski signali putuju do Zemlje, oni se mijenjaju količinom vodene pare u nižoj atmosferi i tako pomažu u predviđanju padalina. Projekt je inspiriran inicijativom SETI@home, gdje kućna prijenosna računala pomažu u traženju znakova izvanzemaljskog života. 

Kombinacija Galileo dual band prijemnika za pametne telefone i Androidove podrške za snimanje neobrađenih GNSS podataka otvorila je mogućnost dopunjavanja podataka s fiksnih GNSS postaja s podacima desecima milijuna pametnih telefona. Prikupljeni podaci koriste se proučavanje dosad nevidljivih klimatoloških obrazaca na Zemlji i u svemiru.

Internet stvari

Ovo je prvi korak u proširenju prikupljanja GNSS podataka korištenjem Interneta stvari, odnosno kombiniranjem informacija prikupljenih fiksnim senzorima, dronovima i pametnim telefonima.

Službeno poznat kao projekt "Primjena tehnologije strojnog učenja za fuziju GNSS IoT podataka", CAMALIOT vodi konzorcij predvođen švicarskim federalnim institutom za tehnologiju ETH Zurich u suradnji s Međunarodnim institutom za primijenjenu analizu sustava (IIASA).