JetFlash 910, brza USB memorija

Transcend je predstavio novu USB memoriju – JetFlash 910. Neke od glavnih odlika su joj male dimenzije, veliki kapacitet i velike brzine u radu s podatcima

Stjepan Bilić četvrtak, 26. prosinca 2019. u 06:00

Transcend je ovih dana predstavio novu USB memoriju – JetFlash 910. Iako dizajnom podsjeća na bilo koji drugi memorijski štapić, JetFlash 910 je znatno bolji u odnosu na većinu sličnih uređaja drugih proizvođača.

Primjerice ono po čemu se JetFlash 910 izdvaja u odnosu na konkurenciju su visoke performanse pri radu s podatcima. Primjerice prethodno zapisane podatke JetFlash 910 čita brzinom do 420 MB/s, a nove zapisuje brzinama do 400 MB/s. Jednostavnije rečeno, datoteku veličine 4 GB JetFlash 910 će kopirati za manje od 15 sekundi.

Foto: Transcend
Foto: Transcend

Gore navedene brzine moguće se iz razloga što se za pohranu podataka koristi 3D NAND flash memorija, a za komunikaciju s računalima i drugim kompatibilnim uređajima USB 3.1 (Gen1) sučelje. Uređaj dolazi formatiran u FAT32 datotečni sustav, a u slučaju potrebe prebacivanja datoteka većih od 4 GB najprije će ga biti potrebno preformatirati u exFAT sustav.

Foto: Transcend
Foto: Transcend

Radi kompatibilnosti sa sto većim brojem uređaja USB memorija koristi USB Type-A konektor. Osigurana je kompatibilnost s Windows, Mac OS, Linux i Android operacijskim sustavima. Inače osim za puki prijenos datoteka od jednog do drugog računala JetFlash 910 je pogodan i za snimanje videa preko dashcama ili uređaja za videonadzor.

U ponudi su dva modela, u kapacitetima od 128 i 256 GB. Oba modela imaju aluminijsko kućište i pomalo zastarjeli sustav zatvaranja – s kapicom. Dimenzije uređaja su 69 x 17 x 7,4 milimetara, a masa 11 grama. Proizvođač je osigurao petogodišnje jamstvo.