Novi Acer Predator Helios 18 ima 14. generaciju Core i9 procesora, mini LED ekran i Nvidia grafičke

Među velikim 18'' gaming laptopima Predator Helios traži mjesto s vrlo snažnim komponentama, naglašenom igračom estetikom, ali i kompetetivnom cijenom

Bug.hr ponedjeljak, 29. travnja 2024. u 21:17
SPECIFIKACIJE – Acer Predator Helios 18
Ekran 18” / 2560 x 1600 / Mini LED / 250 Hz
Procesor Intel Core i9-14900HX (8P, 16E /32T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4070 8 GB
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1 TB GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3
Konektori 1 × HDMI
3 × USB 3.2 Type A
2 × USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4)
3,5-mm audio
Ethernet
Čitač micro SD kartica
Masa 3,4  kg
Dimenzije 404 × 311,6 × 28,15 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 4 godine
Cijena 2.621,60 eura

Predator je generacijama uređaja najjači gaming brand iz Acerovih tvornica. U ovom slučaju radi se o uređaju koji se na tržištu bori protiv Alienware M18 R2 ili MSI Titan 18 HX, ali i drugi proizvođači u ovom segmentu imaju svoje snažne adute. Acer je ponudio za svoju igrači stroj nove Intelove procesore 14. generacije, te Nvidia RTX grafičke kartice pri čemu je najjača 4090 dostupna za ove laptope.

Gaming estetika vidljiva je u RGB elementima straga, poklopcu ekrana i kod tipkovnice
Gaming estetika vidljiva je u RGB elementima straga, poklopcu ekrana i kod tipkovnice

Kao i ostala konkurencija u 18'' svijetu gaming laptopa, Predator Helios je prilično velik uređaj s masom od 3,4 kilograma i povećim dimenzijama. Acer nije išao na tanji profil, već je više pažnje posvetio hlađenju iznimno snažnih komponenti za koje se brinu dva AreoBlade 3D ventilatora pete generacije i termalna pasta od tekućeg metala uz velike rešetke za usis i ispuh zraka sa strane i na stražnjoj strani kućišta. Crna boja plastičnog kućišta nadopunjena je s RGB osvjetljenim logom Predator serije na poklopcu ekrana i RGB trakom na zadnjem dijelu kućišta pri hvatištu ekrana. Ta se estetika nastavlja i na odmorištu za dlanove gdje je tipkovnica također pozadinski osvjetljena RGB rasvjetom i utopljena u crnu boju kućišta.

Mini LED IPS panel omogućuje izuzetno visoku svjetlinu, a ima i visoki 250 Hz refresh ratea
Mini LED IPS panel omogućuje izuzetno visoku svjetlinu, a ima i visoki 250 Hz refresh ratea

Veliki 18'' ekran jedan je od prednosti ovog modela, budući da se radi o mini LED panelu koji doseže do 1000 cd/m2 svjetline, ima visoki kontrast  i stopu osvježavanja ekrana od 250 Hz. Pri tome je Acer ponudio omjer stranica 16:10 koji bi potencijalno mogao privući i poslovne korisnike, a sam panel pokriva i 100% DCI-P3 spektra. Ono najvažnije za gaming laptop je naravno grafička kartica, a u ovom segmentu Helios 18 oslanja se na Nvidiu. Ovaj model koji se na domaćem tržištu može nabaviti za 2621 euro ima RTX 4070, dok će model s najjačom 4090 premašiti 3000 eura. Intelov procesor 14. generacije Core i9-14900HX koji ima 24 jezgre i pregršt snage za sve namjene možda je i overkill za potrebe igranja, ali u paketu s ostalim komponentama osnovica je i za kvalitetni deskopt replacement u kontekstu radne stanice. Laptop dolazi s 32 GB radne memorije i terabajtnim SSD-om, a moguće su i tu druge konfiguracije.

Svaka se pojedinačna tipka može customizirati, a WASD su i zamjenjive s mehaničkim prekidačem te posebnim osvjetljenjem
Svaka se pojedinačna tipka može customizirati, a WASD su i zamjenjive s mehaničkim prekidačem te posebnim osvjetljenjem

Od sučelja je Acer sa strana i djelomično na stražnjem dijelu uređaja poslagao HDMI, dva Thunderbolt 4 s alternativnim Display Port načinom rada i power delivery opcijom, dodatna tri USB tipa A, priključak za slušalice, Ethernet i čitač micro SD kartica. Podržani su i najnoviji bežični standardi poput Wi-Fi 7 te Bluetooth 5.3. Ono što možda nije na istoj toj visokoj razini je 1080p web kamera i trajanje baterije od samo 5 sati i puno kraće ako se upogoni snažna grafička kartica. Zanimljiva je priča s tipkovnicom koja ima i numerički dio i u kojoj se svaka tipka može posebno prilagoditi RGB pozadinskim osvjetljenjem. Uz to WASD tipke imaju mehaničku sklopku kratkog hoda, zamjenjive su i te MagKey 3.0 tipke posebno suu izdvjene s drugačijim pozadinskim LED osvjetljenjem. Ispod tipkvnice nalazi se prostrani touchpad bez fizičkih tipki.