Ni kuća ni firma: sve više posla Australci obavljaju iz kafića
Australci su istražili privlačnost rada iz kafića i alternativnih lokacija u zemlji, za što se koriste i kako se u njima ponašaju tamošnji "laptop-radnici"
Rad u kafićima i pubovima već je godinama uobičajen među freelancerima. Ali s hibridnim radom koji postaje "novo normalno", to je trend koji će definirati 2023. Tako nam barem pokazuju rezultati istraživanja australskog Tehnološkog sveučilišta Swinburne u Melbouneu koje je istražilo privlačnost rada u kafićima i alternativnim lokacijama, za što se koriste i kako se radnici tamo ponašaju.
Kafići, knjižnice, parkovi...
Nedavno istraživanje OpenTablea otkrilo je da gotovo polovica radnika koji rade na daljinu sad provodi vrijeme radeći u kafićima ili drugim trećim mjestima. Trend je posebno popularan među radnicima generacije Z; svaki deseti kaže da su im to omiljena mjesta za rad. Istraživanje Sveučilišta Swinburne potvrđuje da su kafići prvi favoriti, no kao mjesto za rad sve se više spominju i knjižnice, pubovi, parkovi i coworking prostori.
Kreativno razmišljanje
Izvan kuće i ureda obavlja se svakodnevni posao, ali boravak u kafićima i sličnim prostorima koristi se i za kreativno razmišljanje, čitanje, rješavanje administrativnih zadataka i papirologije, raščišćavanje nagomilane e-pošta, za male sastanke i neformalne telefonske pozive.
Radnike rad na trećem mjestu privlači zbog dobre kave, glazbe, privatnosti..., ali daleko najpopularniji odgovori bili su: osjećaj dobrodošlice te wi-fi priključak i strujne utičnice. Velika većina laptop-radnika traži ugodnu, prijateljsku atmosferu u kojoj nema previše gužve, buke i da ih osoblje ne prisiljava da odu nakon određenog vremena.
Mentalno resetiranje
Radnici pritom najčešće konzumiraju grickalice i lagane obroke, pri čemu je više od polovice ispitanih reklo da naručuju samo hranu koju mogu "jesti jednom rukom", a sendviči, peciva, kolačići i muffini njihov su najpopularniji izbor.
Smatra se da su prve tri prednosti rada na trećem mjestu mentalno resetiranje, zajednica i društvena povezanost te odlična hrana i kava. Na pitanje u kojoj mjeri rad s trećeg mjesta pozitivno pridonosi njihovom općem blagostanju, prosječni odgovor bio je ogromnih 86 posto.
Šansa da se treće mjesto nastavi koristiti za posao u budućnosti još je veća: 98 posto. Međutim, pokazalo se da nisu svi radni zadaci primjereni za treća mjesta. Laptop-radnici ih izbjegavaju kad rade na nečemu povjerljive prirode, kad vode duge ili veće sastanke i kad posao zahtijevaju veći zaslon ili posebnu opremu.