YouTube priprema nove razine pretplate, namijenjene dijeljenju

U komunikaciji, u kojoj su opisali nove pogodnosti za pretplatnike, iz video servisa su nagovijestili i neke moguće vrlo zanimljive nove opcije, o kojima ćemo vjerojatno više doznati uskoro

Sandro Vrbanus petak, 28. lipnja 2024. u 16:33

YouTube na svojoj pretplati ima više od 100 milijuna korisnika, koji mjesečno plaćaju manji ili veći iznos pretplate. Budući da platforma na sve moguće načine pokušava "progurati" sve više reklama, mnogima plaćanje pristupa na YouTube Premium postaje sve prihvatljivije. Samo u prošloj godini, doznalo se nedavno, usluga je dobila oko 20 milijuna novih pretplatnika.

Svi oni imaju pristup dodatnim funkcijama unutar samog servisa, kao što su preuzimanje sadržaja za gledanje offline, reprodukcija s ugašenim zaslonom mobitela, glazbeni katalog YouTube Musica i slične, a uskoro će ih biti još. Iz YouTubea su ovog tjedna najavili da će pretplatnicima (ali za početak samo onima u SAD-u) omogućiti i preskakanje na najvažnije dijelove videa. Funkciju Skip Ahead aktivirat će se dvostrukim dodirom na "premotavanje", a video će potom "skočiti" na sljedeću najzanimljiviju sekciju. O tome, koji će trenuci biti označeni kao zanimljivi, odlučivat će AI algoritmi kombinirani s podacima o gledanosti pojedinih dijelova videa.

Nadalje, pretplatnici će dobiti i mogućnost gledanja kratkih vertikalnih isječaka, Shortsa, u načinu rada "slika u slici", što znači da će na mobitelu moći raditi i nešto drugo dok im se na ekranu vrte ti videozapisi.

U sklopu objava dvaju novih dodataka, iz YouTubea su iznijeli i neke svoje planove za skoriju budućnost, vezane uz pretplate. Kažu da rade na tome da svojim pretplatnicima omoguće dodatne pakete pretplate te prošire postojeće ponude na još više regija. Zanimljivom se, pak, čini zadnja rečenica službene komunikacije. U njoj najavljuju da će uvesti nove pakete pretplate i da aktivno istražuju načine na koje bi pretplatnici mogli dijeliti prednosti pretplate s prijateljima. Znači li to da ćemo dobiti napredne grupne pakete, povrh postojećih obiteljskih? Za sada se iz YouTubea po tom pitanju nisu detaljnije izjasnili.

Pretplate na YouTube Premium, znamo, u svakoj zemlji koštaju nešto drugačije. Za Hrvatsku trenutačno postoje dvije opcije – pojedinačna pretplata po cijeni od 9,55 eura te obiteljska (za do 5 članova) po cijeni od 14,60 eura mjesečno. Prvi mjesec je besplatan.