Internetska arhiva ponovno pokrenula Wayback Machine

Poznata usluga Internetske arhive za prikaz starih izdanja web stranica, Wayback Machine, ponovno je pokrenuta nakon prošlotjednih DDOS napada

Matej Markovinović srijeda, 16. listopada 2024. u 09:13
📷 Ilustracija: Freepik, Wikipedia, Bug
Ilustracija: Freepik, Wikipedia, Bug

Internetska arhiva ponovno pokreće Wayback Machine u privremenom načinu rada samo za čitanje (read-only mode), oporavljajući se tako od DDOS napada koji su prošloga tjedna srušili stranicu. Početna stranica Arhive sada upućuje korisnike na funkcionalni Wayback Machine, ali uz napomenu da su ostale usluge privremeno nedostupne.

„Wayback Machine ponovno je pokrenut u privremenom načinu rada samo za čitanje. Nažalost, značajka Save Page Now još nije dostupno. Sigurno je nastaviti s radom, ali možda će biti potrebno daljnje održavanje u kojem slučaju će usluga biti obustavljena. Molimo budite pažljivi, više informacija uskoro“, objavio je na X-u osnivač Internetske arhive, Brewster Kahle.

Kao što smo već izvijestili na našem portalu, Internetska arhiva, uključujući njezinu poznatu uslugu Wayback Machine, bila je metom kontinuiranih DDoS napada od svibnja prošle godine, što je uzrokovalo povremene prekide u radu. Iako su zbirke podataka sigurne, napadi ometaju pristup arhiviranim web stranicama, od kojih je Wayback Machine jedan od ključnih resursa.

Situacija se pogoršala prošloga tjedna, kada je Internetska arhiva pretrpjela proboj podataka, što je rezultiralo kompromitacijom 31 milijuna korisničkih zapisa, uključujući adrese e-pošte i šifrirane lozinke. Više o tome pročitajte u našem tekstu kojeg prilažemo u nastavku.