Stižu li novi Intelovi grafički procesori za stolna računala, konačno, u trećem kvartalu ove godine?

Intel Arc mobilne grafičke kartice za prijenosna računala stigle su u ožujku ove godine. Još ostaje nejasno kada će stići ekvivalent za stolna računala

Tomislav Stanković ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 15:03
📷 Intel PR
Intel PR

Intel je potvrdio da će desktop verziju grafičkih kartica Arc objaviti "ovog ljeta", ali nove informacije daje 'na kapaljku'. S obzirom na kašnjenja Arc mobilne linije, lako je shvatiti zašto Intel ovaj put ne daje više konkretnijih detalja. Ovo kašnjenje nije dobar znak za Intel budući da su Nvidijini i AMD-ovi GPU-ovi sljedeće generacije odmah iza ugla.

U međuvremenu se za osnovni model Intel Arc A380 unutar gotovih konfiguracija već pojavljuju informacije o problemima s kvalitetomOstatak modela, za koje se kaže da će se bolje natjecati s ekvivalentnim Nvidije i AMD-a, tek treba biti objavljen.

📷 Intel PR
Intel PR

Prvi Arc grafički procesori za stolna računala u Kini su dostupni od drugog kvartala ove godine dok se globalna dostupnost neće dogoditi kako je planirano, a kada i stignu to će prvo biti unutar gotovih konfiguracija stolnih računala prije nego postanu dostupni kao samostalne grafičke kartice kroz maloprodajne kanale.

Intelovi konkurenti, Nvidia i AMD, također će vjerojatno lansirati svoje GPU-ove sljedeće generacije oko rujna. Kao rezultat toga, Arc desktop grafičke kartice bi mogle brzo biti zasjenjene od strane konkurencije.

Usprkos curenju informacija o glavnom modelu A780, Intelov voditelj marketinga Ryan Shrout nedavno je na Twitteru odbacio očekivanja, prenosi TechAdvisor.