Google, zbog Applea, odgađa pokretanje Find My Device mreže

FMD mreža, koja je trebala biti pokrenuta ovog ljeta, želi iskoristiti više od milijardu aktivnih Android uređaja kako bi pronašli vaše izgubljene predmete

Tomislav Stanković ponedjeljak, 31. srpnja 2023. u 06:00

Postojeća FMD mreža može locirati uređaje koji su spojeni na internet dok će nova moći locirati i uređaje koji nisu spojeni na internet, pri čemu Google tvrdi da su podaci end-to-end enkriptirani i da se "ne mogu vidjeti niti koristiti u bilo koje druge svrhe".

Find My Device može locirati telefone, oznake za praćenje (eng. trackere), kao i slušalice, uključujući Pixel slušalice, kao i one iz Sonya i JBL-a.

S obzirom da je prava značajka koju Google želi ponuditi zapravo sigurnost vas i vaših uređaja svjesni su da uz korisne svrhe FMD može biti korišten i u ne tako dobre svrhe. Zato su pokrenuli značajku s upozorenjima o nepoznatim trackerima.

Značajke Find My Device mreže

Nekoliko je načina kako nova značajka štiti od neželjenog Bluetooth praćenja na Androidu.

Ako se nepoznati uređaj za praćenje spoji s vašim uređajem dobiti ćete upozorenje o tome da se nepoznati Bluetooth uređaj odspojio od izvornog uređaja i sada prati vaš. Klikom na obavijest moći ćete vidjeti lokaciju trackera i reproducirati zvuk pomoću kojeg ćete ga jednostavnije locirati.

Ovo upozorenje trenutno radi s Apple AirTagovima, a trebali bi biti uključeni i Tile, Pebblebee i Chipolo trackeri.

Nakon primljenog upozorenja moći ćete, nakon što tracker približite stražnjoj strani svojeg telefona, dobiti dodatne informacije o vlasniku uređaja. Osim toga moći ćete spriječiti da vlasnik uređaja prima daljnja ažuriranja lokacije trackera.

Za one koji žele imati više kontrole biti će moguće ručno pokrenuti skeniranje okoline u potrazi za neželjenim trackerima. Skeniranje bi trebalo trajati oko 10 sekundi i pokazati popis trackera za koje se utvrdi da se nalaze u vašoj okolini i koji su odvojeni od svojih primarnih uređaja tj. uređaja njihovih vlasnika.

Kakve veze Apple ima s odgodom?

Google i Apple žele stvoriti zajedničku industrijsku specifikaciju upozorenja o neželjenim uređajima za praćenje kako bi mogli raditi na obje platforme. To se planira učiniti do kraja ove godine.

S obzirom da Apple navedenu značajku, prema toj specifikaciji, još nije implementirao Google je odlučio odgoditi uvođenje FMD mreže, kako su i naveli u posljednjoj objavi na blogu.

"Sigurnost korisnika i sprječavanje neželjenog praćenja lokacije glavni je prioritet za Android. Radimo u partnerstvu s Appleom kako bismo pomogli finalizirati zajedničku specifikaciju upozorenja o neželjenim uređajima za praćenje do kraja ove godine. U ovom smo trenutku donijeli odluku da zaustavimo uvođenje mreže Find My Device dok Apple ne implementira zaštitu za iOS."