Symphony, slušalice kojima se upravlja s pomoću mini gramofona

Konceptualni umjetnik Przemysław Wolnicki spojio je dvije audio komponente u jedan audiofilski gadget 

Mladen Smrekar srijeda, 17. travnja 2024. u 06:00
Wolnicki spaja modernu tehnologiju s nostalgičnim šarmom vinilnih ploča 📷 Przemysław Wolnicki
Wolnicki spaja modernu tehnologiju s nostalgičnim šarmom vinilnih ploča Przemysław Wolnicki

Vinilne ploče, tvrde oni koji ih već odavno imaju ili ih sada skupljaju, nudi impresivnije iskustvo slušanja u usporedbi s modernim digitalnim formatima. Razlozi su ponekad objektivni poput pojedinih analognih mastera koji nude više dinamike i činjenice da se podaci s omota mogu pročitati bez povećala, a češće subjektivni, od uhu toplijeg i karakternog zvuka do samog osjećaja fizičkog posjedovanja. 

2 u 1

Osjećaju uranjanja u glazbu koja dolazi s vinila neki audiofili uspoređuju sa zvukom koji nude vrhunske slušalice koje vas stavljaju u središte zbivanja više od bilo kakvog para zvučnika ili surrounda. Konceptualni umjetnik Przemysław Wolnicki odlučio je te dvije stvari spojiti u jedan gadget. Tako su nastale ove Symphony slušalice koje u vaše uši donose poseban osjećaj analognog zvuka.

Rotiranjem ploče pjesme se premotavaju naprijed ili unatrag, a pomicanjem igle biraju se pjesme i boja zvuka 📷 Przemysław Wolnicki
Rotiranjem ploče pjesme se premotavaju naprijed ili unatrag, a pomicanjem igle biraju se pjesme i boja zvuka Przemysław Wolnicki

Riječ je o dizajnerskom konceptu, pa izostaju konkretni tehnički podaci o membranama, skretnicama, snazi i otporu samih slušalica, no to zasad i nije važno. Ljubitelji vinilnog zvuka koji se žele odvojiti od stvarnosti i neometani uživati u nekoliko sati glazbe nadaju se da će se ova ideja jednog dana opredmetiti kao pravi par slušalica.

Ploča kao kontroler 

Wolnicki spaja modernu tehnologiju s nostalgičnim šarmom vinilnih ploča na neobičan, ali privlačan način. S vanjske strane slušalica nalaze se male vinilne ploče koje ne služe samo za ukras; njima se naime kontrolira glazba.

📷 Przemysław Wolnicki
Przemysław Wolnicki

Rotiranjem ploče pjesme se premotavaju naprijed ili unatrag, kao na kazetofonu, a suptilnim pomicanje igle prebacuje se s jedne pjesme na drugu, u oba smjera. Na sličan način podešavaju se i visina tona i boja zvuka, baš kao na pojačalu.

Slušalice su izrađene od nehrđajućeg čelika u komvinaciji sa staklom 📷 Przemysław Wolnicki
Slušalice su izrađene od nehrđajućeg čelika u komvinaciji sa staklom Przemysław Wolnicki

Kako bi dizajn bio što privlačniji audiofilima, kućište je izrađeno od nehrđajućeg čelika, a šarmu pridonosi i prozirno staklo. Zasad se ne zna hoće li sve ostati samo na ideji, ili uskoro možemo očekivati prve recenzije prave komponente. Audiofili nestrpljivo čekaju.