Razer zbog lažnog oglašavanja "N95" maske mora vratiti novce kupcima i platiti kaznu

Američka kompanija prodavala je masku za lice s RGB rasvjetom, pojačivačem glasa i navodno filterom čestica. No, neke njihove tvrdnje nisu bile utemeljene u stvarnosti, pa im sada slijedi i kazna

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2024. u 13:04
Razer Zephyr Pro
Razer Zephyr Pro

Prije nešto više od tri godine na CES-u je Razer bio predstavio svoj novi proizvod, zaštitnu masku s aktivnim filtriranjem zraka i RGB osvjetljenjem. Maska se prvo našla u javnosti kao prototip Hazel, a potom i kao proizvod naziva Zephyr, da bi sljedeće godine bila lansirana i Pro inačica, s pojačivačem glasa.

Maska bez certifikata

Međutim, neke od tvrdnji, koje su se vezivale uz taj proizvod, vrlo su brzo prokazane. Bolje rečeno, nakon što je proizvod došao u ruke kupcima "maske su pale". Neki su masku Zephyr rastavili, pa uvidjeli da ona nema ugrađene filtere čestica prema standardu N95, koji je bio istaknut među karakteristikama proizvoda, a to je potaknulo i brojne negativne članke u medijima.

Nedugo zatim Razer je sa svojih stranica bio uklonio tvrdnje o filtriranju čestica iz zraka s 95%-tnom učinkovitošću, istaknuvši umjesto toga da "Razer Zephyr i Zephyr Pro nisu medicinski uređaji, respiratori, kirurške maske ili osobna zaštitna oprema (PPE) i nisu namijenjeni za upotrebu u medicinskim ili kliničkim uvjetima". To im ipak nije bilo dovoljno da izbjegnu istragu, a sada i kaznu američke Komisije za trgovinu (FTC).

Proizvođač maske Zephyr morat će platiti više od milijun dolara zbog svojih lažnih tvrdnji. Ukupni iznos odštete sastoji se od punog povrata novca svim kupcima (oko 1,1 milijun dolara) te novčane kazne u visini od 100.000 dolara, prema uvjetima nagodbe s FTC-om.

Razer Zephyr
Razer Zephyr

Razer je, kaže FTC, oglašavao masku Zephyr kao "N95-grade", ali je unatoč tomu nije nikada dao na testiranje Agenciji za lijekove (FDA) ili Nacionalnom institutu za sigurnost na radu (NIOSH). Tako maske zapravo nikada nisu dobile službenu oznaku N95, a s lažnim oglašavanjem kompanija je prestala tek nakon negativnih recenzija u medijima i pritužbi kupaca. "Lažno su tvrdili, usred globalne pandemije, da je njihova maska jednaka certificiranoj N95 masci", poručuje FTC.

Razer će sada morati platiti novčanu kaznu i navedenu odštetu (jednaku ukupnim prihodima od prodaje maski) u proračun SAD-a, odakle će FTC obeštetiti sve kupce s domaćeg tržišta u punom iznosu.