Uskoro s radom započinje najveća plutajuća solarna elektrana u Europi

Vodena površina od 127 hektara bit će prekrivena tisućama plutajućih fotonaponskih panela, koji će stvarati struju dovoljnu za napajanje grada srednje veličine

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. rujna 2024. u 10:22
📷 Romain Berthiot / Q Energy
Romain Berthiot / Q Energy

Berlinska tvrtka Q Energy osigurala je financiranje u visini od 50,4 milijuna eura za dovršenje svojeg projekta najveće europske plutajuće solarne elektrane. Izgradnja tog postrojenja započela je prošle godine u francuskoj regiji Haute-Marne, na području nekadašnje šljunčare Les Ilots Blandin, a do sljedeće godine trebala bi biti dovršena. Očekuje se da će elektrana biti priključena na mrežu u prvom tromjesečju 2025. godine.

127 hektara panela

Najveća plutajuća solarna elektrana u Europi sastojat će se od 134.649 fotonaponskih panela ukupne snage 74,3 MW, a iz kompanije predviđaju da će njezina proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe oko 37 tisuća stanovnika, pri čemu će smanjiti emisije CO2 za oko 18 tisuća tona godišnje. Površina sunčane farme bit će 127 hektara, ili, ako vam je tako lakše vizualizirati, usporediva s površinom oko 180 nogometnih igrališta.

Jezera nastala vađenjem šljunka, što se tamo ne radi od 2020. godine, bit će tako prenamijenjena u površinu za instaliranje fotonaponskog sustava. Solarni će moduli biti postavljeni na šest umjetnih plutajućih otoka, usidrenih na dnu i privezanih za obale. Dizajn cijelog sustava nastao je uz zaštitu okoliša i očuvanje lokalnog ekosustava na umu, a većina je elektrane izrađena od održivih materijala.

Les Ilots Blandin prije izgradnje plutajuće elektrane 📷 Romain Berthiot / Q Energy
Les Ilots Blandin prije izgradnje plutajuće elektrane Romain Berthiot / Q Energy

Tvrtka Q Energy od 2018. godine razvija slična rješenja, u pravilu smještena na jezerima napuštenih šljunčara i dosad su već pokrenuli razvoj sličnih sunčanih elektrana ukupne instalirane snage 300 MWp. Nekoliko je prednosti postavljanja elektrana na ovakve lokacije. Prije svega, oni tako ne zauzimaju iskoristivo poljoprivredno ili slično zemljište, upravljanje temperaturom panela lakše je jer se voda ispod njih sporije zagrijava i pomaže u hlađenju, a paneli na jezeru dodatno usporavaju isparavanje.