Najmanji hrvatski grad na najmanjoj kovanici na svijetu: Zlatnik "Hum" oborio Guinnessov rekord

Naša zemlja ima novog predstavnika u Guinnessovoj knjizi rekorda: Hrvatska kovnica novca otkovala je najmanju zlatnu kovanicu na svijetu, s promjerom od samo 1,99 milimetara i masom od 0,05 grama

Sandro Vrbanus petak, 28. lipnja 2024. u 13:39
Ana Divković
Ana Divković

Hrvatska kovnica novca otkovala je najmanju zlatnu kovanicu na svijetu. Potvrdio je to i ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda Victor Fenes, direktoru Hrvatske kovnice novca Robertu Blaiću, kojem je službeno uručio certifikat svjetskoga rekorda, kojim se potvrđuje da je zlatnik "Hum" najmanja kovanica na svijetu. Kovanica je simbolički prigodno posvećena istarskom gradiću Humu, poznatom kao najmanji grad na svijetu.

Iskovana 2022. godine

Ova minijaturna kovanica koju je izdala Hrvatska narodna banka u prosincu 2022. godine toliko je malena da se prodavala u kompletu s povećalom. S promjerom od samo 1,99 milimetara i masom od 0,05 grama, zlatnik s motivom grada Huma nastao je kao posljednja uspomena na kunu, prije ulaska Hrvatske u europodručje. Za Hrvatsku kovnicu novca, to je bio poseban projekt, koji sada dobiva još više na značaju nakon što ga je Guinness službeno uvrstio među svoje rekordere.

Najmanji zlatnik na svijetu prodavao se u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, treće u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela. Numizmatički komplet izdan je u seriji od svega 199 komada, bili su to posljednji zlatnici s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.

Proces proizvodnje najmanje kovanice na svijetu bio je izazovan i zahtijevao je prilagodbu svih koraka u proizvodnji. U suradnji s kiparicom Anom Divković, razvijen je detaljan prikaz grada Huma na kovanici, dok je najmodernijom tehnologijom i alatima postignuta iznimna preciznost i kvaliteta. Design Bureau Izvorka Jurić pobrinuo se za ambalažu u kojoj kovanica dolazi, kutiju koja se rastvara poput karte i vodi do zlatnika Huma i Zvjezdarnice Višnjan, pružajući doživljaj otkrivanja velike vrijednosti.

"Za idejno rješenje male kovanice pošla sam od reduciranja motiva gotovo na znak, čitljiv na prvi pogled. Motiv kvake ulaznih vrata u sam grad Huma u obliku je glave autohtonog istarskog goveda boškarina. Na drugu stranu usudila sam se staviti cijeli gradić kako bih pokazala koliko je malen. Oslonila sam se na veliku vještinu majstora iz kovnice, znajući da je Hrvatska mala zemlja jako sposobnih ljudi", izjavila je Ana Divković, mag.art, autorica idejnog rješenja rekordnog zlatnika.

Do danas je, podsjetimo, najmanja kovanica na svijetu bila ona iz Švicarske, s likom Alberta Einsteina. Imala je promjerom od 2,96 milimetara, a masa joj je bila 0,063 grama