YouTuberi stvorili najveću "funkcionalnu" repliku iPhonea na svijetu

Tehnološki YouTuberi Arun Maini i Matthew Perks stvorili su najveću repliku iPhonea 15 Pro Max na svijetu. Visok 2,05 metara i težak 200 kg, uređaj je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Ivan Podnar subota, 7. rujna 2024. u 12:23
📷 Screenshot, Youtube
Screenshot, Youtube

Dva popularna tehnološka YouTubera ostvarila su nesvakidašnji pothvat u inženjerstvu i kreativnosti te konstruirali najveću repliku pametnog telefona na svijetu, masivnu verziju Appleovog iPhonea 15 Pro Max visoku 2,05 metara. Arun Maini, poznat na internetu kao MrWhoseTheBoss, udružio je snage s Matthewom Perksom s kanala DIY Perks kako bi oživotvorio ovaj ambiciozni projekt.

Povod za projekt 

Ovaj divovski pametni telefon, težak 200 kilograma, izrađen je povodom Mainijevog rekorda po broju pretplatnika, 19,4 milijuna: službeno je prestigao broj pretplatnika Appleovog YouTube kanala. Projekt je dvojcu priskrbio i službeni Guinnessov svjetski rekord za najveću repliku pametnog telefona.

YouTuberima nije bilo lako izraditi uređaj ovih razmjera koji ce funkcionirati kao mobilni telefon. Perks, poznat po svojoj stručnosti u izradi gadgeta, konstruirao je ključne komponente telefona. Zaslon, ključni element svakog pametnog telefona, izrađen je od LG Signature OLED TV-a dijagonale 223 centimetra. Kako bi ga učinio osjetljivim na dodir, Perks je naručio posebno izrađenu dodirnu foliju veličine zaslona i pričvrstio je optički prozirnim UV epoksidnim ljepilom.

Kvalitetne komponente

Kako bi replicirali sklop kamera iPhonea 15 Pro Max, tim je upotrijebio vrhunske digitalne fotoaparate, uključujući Canon EOS R5 i Sony RX10 Mark 4 za telefoto objektiv. Ostale komponente, poput zvučnika, tipki za glasnoću i uključivanje te posebne funkcijske tipke, također su uvećane i integrirane u aluminijski okvir s križnim nosačem.

Softversko rješenje

Unatoč svojim ogromnim dimenzijama, replika se može pohvaliti funkcionalnošću. Može izvršavati mnoge zadatke tipične za standardni pametni telefon, uključujući slanje e-pošte, obavljanje video poziva, pa čak i dovršavanje beskontaktnih plaćanja. Operativni sustav predstavljao je poseban izazov, budući da je Appleov iOS zatvorenog koda. Da bi prevladali ovo ograničenje, tim se odlučio za Android s prilagođenim sučeljem koje oponaša iOS. Ovo rješenje omogućilo im je instaliranje raznih aplikacija, uključujući i neke koje nisu dostupne na trenutnim iPhone uređajima, poput popularne igre Flappy Bird.

Maini i njegov tim iznijeli su divovski telefon na ulice Londona kako bi ga testirali i prikazali javnosti. Projekt nije samo privukao prolaznike, već je izazvao i širu pozornost.