Britanski poreznici istražuju prevarantski krug, prvi puta zaplijenili NFT-e

Nije nikakva novost da se uz digitalnu imovinu, pogotovo uz NFT-e, vežu priče o pranju novca, no novost je da su poreznici iz Ujedinjenog Kraljevstva digitalne tokene zaplijenili u sklopu istrage poreznih prevara

Sandro Vrbanus utorak, 15. veljače 2022. u 15:31

Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC), u sklopu istrage prevarantske sheme ljudi i kompanija koji su varali na porezima, prva je u svijetu koja je kao zaplijenjenu imovinu proknjižila – nezamjenjivi digitalni token na blockchainu, NFT. Istraga porezne prevare obuhvatila je čak 250 navodno lažnih kompanija koje su međusobno "poslovale" na način da se u konačnici izbjegne plaćanje PDV-a. Ukupna vrijednost porezne prevare postavljena je na oko 1,4 milijuna funti, a ovoga je tjedna uhićeno troje osumnjičenih za nju.

NFT služio za skrivanje imovine

Poreznici kažu kako je organizirana skupina koristila sofisticirane metode skrivanja identiteta, koristili se lažnim i ukradenim identitetima, VPN mrežama, pre-paid mobilnim uslugama i sličnim metodama, a izdavali su i lažne račune kako bi se činilo da obavljaju legitimne poslovne aktivnosti. Mešu metodama skrivanja tijeka novca našla se u kupnja NFT-a.

"Zapljena prvog NFT-a služi kao upozorenje svima koji misle da mogu koristiti kriptoimovinu kako bi sakrili svoj novac od HMRC-a", poručio je Nick Sharp, zamjenik njihovog direktora za gospodarski kriminal. "Konstantno se prilagođavamo novim tehnologijama kako bismo održali korak s kriminalcima te onima koji izbjegavaju porezne obveze ili skrivaju svoju imovinu", poručio je Sharp.

Ukupno je ovoj skupini bilo, temeljem sudskog naloga, zaplijenjeno oko 5.000 funti u kriptovalutama i tri digitalne umjetnine vezane za NFT. Njihova vrijednost nije određena, a istraga se nastavlja, prenose britanski mediji.