Apple u prodaju vraća veliki model HomePoda, unaprijeđenih karakteristika

Zvučnik koji je po svemu sudeći već bio u mirovini, vraća se na tržište s gotovo istim izgledom, poboljšanim sustavom zvučnika i umjetne inteligencije te tek nešto većim zaslonom osjetljivim na dodir

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. siječnja 2023. u 06:00

Apple nas je ovoga tjedna prvo iznenadio objavom novih procesora, MacBooka Pro i Maca mini putem priopćenja, da bi samo dan nakon toga na isti način lansirao još jedan novi-stari proizvod. Na iznenađenje mnogih, na scenu se vraća njihova prva verzija HomePoda, za koju se mislilo da je trajno umirovljena nakon pojave HomePoda mini. No, "veliki" je Appleov pametni zvučnik dobio i drugu generaciju.

HomePod 2. generacije

Ovaj uređaj zadržao je identičan vanjski oblik kao i kod prve generacije, uz nešto povećani zaslon na vrhu. Prave promjene načinjene su iznutra, tako da sada HomePod nudi podršku za tehnologiju Spatial Audio, nešto "pametniju" virtualnu asistenticu Siri s podrškom za napredne funkcije automatizacije doma, uz općenito poboljšane zvučne karakteristike. Novi model donosi i ugrađene senzore temperature i vlage, što može poslužiti kako za očitanja stanja u domu, tako i za uvjetno pokretanje ostalih uređaja (ovlaživača, klime, grijanja i drugih), ako su povezani unutar Appleovog ekosustava pametnog doma.

U osnovi hardvera ovog zvučnika je čip S7, kakav pokreće i Apple Watch 7. generacije. Tu je u veliki dubokotonac s mogućim pomakom membrane od 20 mm, kao i pet visokotonaca postavljenih oko baze. Dva se HomePoda mogu bežično upariti u stereo sustav. Kao i kod prve generacije, i sada postoji sustav "osjeta" oblika i veličine prostorije te zvučnih refleksija, kako bi iskustvo slušanja bilo optimizirano za bilo koji prostor.

HomePod će i biti dostupan u dvije boje, bijeloj i crnoj (ranije su bile bijela i tamnosiva), po početnoj cijeni od 299 dolara (u SAD-u). U prodaju će stići u petak, 3. veljače, dok su prednarudžbe otvorene već sada. Druga je generacija, dakle, jeftinija u odnosu na prvu, lansiranu po cijeni od 349 dolara. Hrvatska nije na popisu zemalja gdje će se ovaj zvučnik moći nabaviti kroz Appleove službene kanale.