Apple ulazi u još jedno područje zdravstvene tehnologije

Je li Appleova briga za zdravlje potaknuta starenje postojeće korisničke baze, dugogodišnjih entuzijastima koji su sada zabrinuti za svoje zdravlje? Ili je to pokušaj proširenja privlačnosti Apple Watcha na širu demografsku skupinu, uključujući i mlađu populaciju koja je sve više svjesna važnosti zdravlja?

Ivan Podnar utorak, 17. rujna 2024. u 20:15

Appleov ulazak u sferu detekcije apneje otvara općenito pitanja o budućnosti potrošačke elektronike u zdravstvenoj zaštiti. Kako se granice između potrošačke elektronike i medicinskih uređaja smanjuju, tvrtke poput Applea balansiraju tehnologiju, regulatornu usklađenost i povjerenje korisnika

FDA opet odobrava

Apple nastavlja suradnju s Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA)  koja mu je odobrila funkciju detekcije apneje tijekom spavanja na najnovijim modelima pametnih satova. Ovo odobrenje, objavljeno u ponedjeljak, obuhvaća Apple Watch Series 9, Series 10 i Watch Ultra 2, a dolazi samo četiri dana prije službenog izlaska Series 10 na tržište, zakazanog za 20. rujna.

Appleov ulazak u područje detekcije apneje tijekom spavanja dio je šire strategije tvrtke da svoje uređaje pozicionira kao ključne alate za praćenje zdravlja i dobrobiti korisnika. Ovaj potez otvara nova pitanja o dugoročnoj strategiji tvrtke. Je li ovo odgovor na starenje postojeće korisničke baze, s dugogodišnjim Apple entuzijastima koji su sada više zabrinuti za svoje zdravlje? Ili je to pokušaj proširenja privlačnosti Apple Watcha na širu demografsku skupinu, uključujući i mlađu populaciju koja je pridaje veću važnost zdravom životu?

Isključivo tržišno gledano, Appleovo širenje u područje medicinskih uređaja moglo bi se smatrati strateškim zaokretom. Kako inovacije u području pametnih telefona dosežu granicu, a mlađe generacije potencijalno smatraju iPhone manje zanimljivim, diversifikacija u zdravstvenu tehnologiju mogla bi otvoriti nove izvore prihoda i učvrstiti lojalnost korisnika svih dobnih skupina.

Dio ažuriranja watchOS 11

Nova funkcija detekcije apneje tijekom spavanja, koju je Apple najavio na prošlotjednom predstavljanju iPhonea 16, je dostupna korisnicima kao dio nadolazećeg ažuriranja watchOS 11. Za aktivaciju ove funkcije, korisnici će morati pratiti svoj san tijekom najmanje 10 noći u razdoblju od 30 dana. Tijekom tog perioda, uređaj će koristiti ugrađeni akcelerometar za prikupljanje podataka o eventualnim poremećajima spavanja.

Apple naglašava kako ova funkcija nije dijagnostički alat. FDA ju je klasificirala kao "uređaj za procjenu rizika od apneje tijekom spavanja dostupan bez recepta". Umjesto postavljanja dijagnoze, uređaj će upozoriti korisnike na potencijalni rizik i savjetovati im da potraže stručno medicinsko mišljenje.

Što je apneja?

Apneja tijekom spavanja ozbiljno je stanje koje karakteriziraju ponavljajući prekidi disanja tijekom sna. Ovakvo stanje izlaže organizam iznimnom stresu: krvni tlak može znatno porasti, a san postaje isprekidan i nemiran, lišavajući osobu prijeko potrebnog odmora. Prema Mayo klinici, ovo stanje može uzrokovati nesanicu, glavobolje, pospanost tijekom dana te dugoročno dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Rano otkrivanje i intervencija ključni su za sprječavanje potencijalnih komplikacija.

Apple nije jedini

Apple nije prva tvrtka koja nudi ovu funkciju na tržištu potrošačke elektronike. Withings već neko vrijeme ima uređaje s detekcijom apneje tijekom spavanja, a Samsung je nedavno dobio FDA odobrenje za istu funkciju na svojim Galaxy Watch uređajima. Uvođenje ove nove funkcije dolazi u trenutku kada je Apple morao deaktivirati drugu zdravstvenu značajku, detekciju razine kisika u krvi na svojim satovima u SAD-u zbog trenutnog patentnog spora.

Kako Apple sve više zalazi u područje zdravstvene tehnologije, vjerojatno će se suočiti s povećanim nadzorom regulatornih tijela i zdravstvenih stručnjaka. Osiguravanje točnosti i pouzdanosti ovih funkcija bit će ključno, kao i navigacija kroz složena etička pitanja vezana uz osobne zdravstvene podatke.

Dostupnost u mnogim zemljama

Popis zemalja gdje je ta značajka dostupna, uz Hrvatsku, uključuje SAD, UK, Francusku, Njemačku, Italiju, Španjolsku, Japan, Novi Zeland, Singapur i mnoge druge, s potpunim popisom dostupnim na Appleovoj web stranici. Nekoliko zemalja engleskog govornog područja gdje značajka još nije dostupna su Australija i Kanada, jer Apple još uvijek traži regulatorno odobrenje.