Provedeno je testiranje SRUUK-a, 80% građana primilo testnu poruku, jeste li među njima?

Novi hrvatski Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama testiran je u stvarnim uvjetima slanjem testne poruke svim korisnicima mobitela na području naše zemlje. No, nisu je svi dobili

Sandro Vrbanus subota, 3. lipnja 2023. u 18:29

Prije stavljanja u produkciju, novi hrvatski Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) je ove subote, 3. lipnja, prvi puta testiran u stvarnim uvjetima. Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, priopćeno je iz MUP-a.

Testiranje je, kažu, proteklo uspješno. Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80% mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

Nastavak u utorak

Ukupan broj poslanih poruka ove subote bio je 4.689.097, a od toga korisnicima u roamingu poslano je 1.133.081 poruka. Poruke su u ovom valu bile dostavljane putem SMS protokola.

Testiranje sustava SRUUK nastavit će se u utorak, 6. lipnja, kada će biti poslana test poruka putem tehnologije Cell Broadcast. Poruka će biti poslana u podne, ali samo na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik. Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima, kažu iz MUP-a.

SRUUK

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini Republike Hrvatske, s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije, s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o "big data" sustavu, koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5.000.000 mobilnih uređaja.

Poruke su slali sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o.).

Prema informacijama koje tijekom dana kruže društvenim mrežama, nekim korisnicima (dakle, onih 20%) poruke nisu uopće bile isporučene. Mnogima su stigle i kasnije od izvorno najavljenog termina, a neki su dobili i po tri identične testne poruke.

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova, navodi MUP, došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja (srijeda, 31.5.2023.) očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji (oko 600.000) naspram stvarnog broja na dan testiranja (oko 900.000) što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

ŽUPANIJE PLANIRANO VRIJEME SLANJA SMS PORUKE STVARNO VRIJEME SLANJA SMS PORUKE
Vukovarsko-srijemska županija (testna) 9:00 9:00
Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska,
Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska županija
10:00 10:00
Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska,
Dubrovačko-neretvanska županija
10:30 10:30
Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska županija 11:00 11:20
Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Karlovačka županija 11:30 12:30
Grad Zagreb 12:00 12:00
Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska županija 13:00 13:00

Anketa Glasanje do 10.6.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova:

Anketa Glasanje do 10.6.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: