PayPal namjerio kažnjavati korisnike za širenje dezinformacija, pa odluku povukao

PayPal se doveo u probleme najavom novih pravila, u kojima je stajalo da će svako korištenje njihovih usluga, povezano sa dijeljenjem dezinformacija, automatski biti kažnjeno skidanjem novca s računa

Sandro Vrbanus utorak, 11. listopada 2022. u 11:28

Slično kako se WhatsApp prošle godine doveo u probleme najavom spornih novih pravila korištenja, pa se potom mjesecima iz toga ispetljavao, sada je autogol zabio – PayPal. Kompanija za digitalna plaćanja odlučila je promijeniti svoju politiku poslovanja i uvjete prihvatljivog korištenja svojih usluga, a u novom tekstu pojavilo se nešto što je zasmetalo mnogima.

Kadija te tuži, kadija ti sudi

U novom prijedlogu uvjeta poslovanja stajalo je kako se korisnicima brani korištenje PayPala za usluge i aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa "slanjem, dijeljenjem ili objavom bilo kakvih poruka, sadržaja i materijala koji promoviraju dezinformacije". Možda to i ne bi bilo toliko sporno, da si kompanija nije odmah pokušala uzeti za pravo i sankcionirati takvo nedozvoljeno ponašanje. Nova pravila uključivala su i odredbu prema kojoj bi za svako takvo korištenje PayPala korisnik bio odmah kažnjen novčanom kaznom u visini do 2.500 američkih dolara.

Sporni tekst
Sporni tekst

Da stvar bude još gora po njih, u istom su tekstu predvidjeli i naplatu te kazne – izravnim skidanjem navedenog iznosa s računa. Pravila su trebala na snagu stupiti 3. studenoga, no nakon što su prvi puta puštena u javnost, mnogi su digli glas protiv ovakvih odredbi.

Kažnjavanje slobodnog mišljenja i izražavanja, naplata kazni onima za koje financijska kompanija zaključi da šire dezinformacije i automatsko skidanje novca s računa, očekivano, nikome se nije dopalo. Odmah je na društvenim mrežama pokrenut veliki otpor, PayPal su kritizirali čak i njegovi davni osnivači (sve do Elona Muska), a zabilježen je i velik porast pretraživanja fraze "kako ugasiti PayPal račun".

Nakon svega, u kompaniji su priznali pogrešku. Pokušali su se izvući objašnjenjem, koje kaže da su nova pravila korištenja puštena u javnost greškom, odnosno da tekst o kažnjavanju korisnika nije tamo trebao biti. "PayPal neće kažnjavati korisnike zbog dezinformacija i nikada nije bila namjera taj tekst uključiti u našu politiku poslovanja. Ispričavamo se zbog konfuzije koju je to izazvalo", poručili su putem glasnogovornika. No, šteta ugledu i vrijednosti dionice već je načinjena.