Digitalizirani svi akti o gradnji na području Hrvatske

Dovršen je još jedan veliki projekt digitalizacije, koji je obuhvatio više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. One su sada dostupne putem državne aplikacije eDozvola

Sandro Vrbanus srijeda, 17. svibnja 2023. u 13:40

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine završilo je projekt "Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH" i u digitalnu formu pretvorilo više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. Riječ je o aktima izdanima u razdoblju od 1968. do 2015. godine, kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem aplikacije eDozvola. Digitalizirani akti o gradnji smješteni su u aplikaciji eArhiva Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Administrativno rasterećenje

Digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana, kažu iz Ministarstva, jer oni više neće morati obilaziti različite institucije prilikom, primjerice, kupoprodaje nekretnina ili rekonstrukcije postojećih građevina kako bi prikupili potrebne dozvole koje se nalaze u različitim arhivima. Sada je građanima omogućeno da kroz sustav eGrađani i GEOportal ISPU dođu do traženog dokumenta ili se obrate uredima za graditeljstvo koji imaju pristup digitalnim aktima i brzo ih mogu dohvatiti iz sustava.

Putem GEOportala ISPU osnovni podaci iz izdanog akta vidljivi su odabirom točne lokacije građevine na karti, odnosno na drugi način putem sustava e-Građani gdje građani korištenjem svojih elektronskih osobnih iskaznica mogu pristupiti aplikaciji eArhiva i preuzeti svoj akt.

85% financirala EU

Aplikacija eArhiva pokrenuta je 2019. godine sa svrhom objedinjavanja arhivske građe i njezine elektroničke obrade iz domene graditeljstva. Zahvaljujući njoj, moguće je prikupiti i na jednom mjestu pohraniti, pregledati i pretražiti akte za građenje, izdane prije uspostave sustava eDozvola, ali i pripadajuće podatke i njihovu točnu poziciju na karti.

Projekt "Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH" financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 17 milijuna eura, od čega je 85% osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.