Rusija bi na tehnološku blokadu mogla odgovoriti legalizacijom piratstva

U Dumi se već pojavio prijedlog da se s liste trajno blokiranih stranica ukloni nekada najpopularniji izvor piratskih torrenta, a govori se i o mogućem ukidanju odgovornosti za krađu intelektualnog vlasništva

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. ožujka 2022. u 16:27

Gotovo svakodnevno čitamo vijesti o tome kako je neka tehnološka korporacija odlučila blokirati ruske korisnike ili se povlači s tog tržišta. Među najznačajnijima svakako u Apple, Microsoft, Samsung, Oracle i SAP, a najnoviji član tog popisa je Netflix, koji je objavio da će prestati s pružanjem usluga streaminga na području Rusije, dok je TikTok objavio da će onemogućiti stvaranje novih sadržaja korisnicima u Rusiji.

No, niti Rusija ne miruje kad je riječ o tehnološkom sektoru. Prvo su krenuli s gušenjem internetskog prometa prema Facebooku i Twitteru, da bi ih prije nekoliko dana Roskomnadzor i službeno blokirao. Da se Rusi ne predaju svjedoče i novi prijedlozi koji su se ovih dana pojavili u ruskom parlamentu, Dumi. Ta se zemlja, kako se čini, najozbiljnije priprema za dugotrajni život pod zapadnim sankcijama, pa su izradili "akcijski plan za osiguravanje razvoja ruske ekonomije pod pritiskom sankcija". Neke od mjera predviđene ovim planom imaju utjecaja i na autorska prava, patente i njihove vlasnike koji "rade suprotno ruskim interesima".

Softver bez licence legalan?

Tako se jedna od sekcija akcijskog plana bavi i softverom. Tamo stoji da bi, u slučaju da tehnološke tvrtke povuku softverske licence ruskim korisnicima, lokalni zakon omogućavao da se softver koristi i bez licence – drugim riječima, piratstvo u tim slučajevima više ne bi bilo kažnjivo. Dok traju sankcije, predviđa zakonski prijedlog, piratiziranje softvera za koji ne postoji ruska alternativa bilo bi dozvoljeno. To se, dakako, ne bi moglo odnositi na danas sve prisutnije usluge u oblaku, ali bi se moglo, recimo, koristiti za ilegalnu instalaciju operacijskih sustava ili drugog lokalnog softvera.

Drugi prijedlog ide u smjeru paralelnog uvoza. Naime, ako se proizvodi ne mogu uvoziti iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, predlaže se da se oni uvoze bez službenog odobrenja proizvođača, preko neke od zemalja koje nisu uvele restrikcije za trgovanje s Rusijom. Iz tog razloga akcijski plan predviđa ukidanje odgovornosti uvoznika za kršenje ekskluzivnih prodajnih ugovora, uključujući i autorska prava i zaštićene marke.

Torrenta narodu!

Treći zanimljivi prijedlog kojim se Rusija misli boriti protiv nedostupnosti Netflixa i novih filmova jest – privremeno legaliziranje piratskih torrenta. Špekulira se da bi nekada najpopularnija tražilica torrenta, RuTracker, mogla ponovno postati dostupna građanima Rusije. "Budući da su mnogi zapadni filmski studiji odbili prikazivati nove filmove u Rusiji, putem torrenta bi korisnici mogli opet imati priliku gledati holivudske filmove", kazao je Dimitrij Ionin, zastupnik u Dumi, a prenosi TorrentFreak.