Online trgovina Shein također proglašena vrlo velikom internetskom platformom u EU

Na kineski webshop za odjeću i obuću od kraja kolovoza primjenjivat će se stroža pravila u Europskoj uniji, propisana u Aktu o digitalnim uslugama za velike platforme

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. travnja 2024. u 08:50

Europska komisija službeno je ovoga tjedna imenovala kineski webshop Shein kao vrlo veliku internetsku platformu u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Shein je modni internetski trgovac na malo s prosjekom većim od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u Europskoj uniji. Taj broj korisnika, koji je Shein dostavio Komisiji, premašuje prag iz Akta o digitalnim uslugama i samim time uvrštava platformu među one na koje se spomenuti Akt odnosi.

Već 23. velika platforma

Akt o digitalnim uslugama do sada se odnosio na početnih 19, pa potom još tri internetske platforme. Shein će u to društvo službeno ući krajem kolovoza, nakon što im istekne četiri mjeseca, koliko EU daje kompanijama za prilagodbu na stroža pravila. Ta pravila, među ostalim, uključuju obvezu donošenja posebnih mjera za osnaživanje i zaštitu korisnika na Internetu, uključujući maloljetnike, te propisno procijeniti i ublažiti sve sistemske rizike koji proizlaze iz njihovih usluga.

Shein će morati provoditi nadzor nad prodajom nezakonitih proizvoda, pojačati mjere za zaštitu potrošača, njihovo zdravlje i sigurnost te svemu tome prilagoditi svoju platformu, uključujući korisnička sučelja, algoritme za preporuke i slično.

Nakon što ga je imenovala vrlo velikom internetskom platformom, Komisija će biti nadležna za nadzor usklađenosti Sheina s Aktom o digitalnim uslugama, u suradnji s irskim koordinatorom za digitalne usluge. Službe Komisije pozorno će pratiti kako platforma primjenjuje pravila i obveze, posebno u pogledu mjera za jamčenje zaštite potrošača i suzbijanje širenja nezakonitih proizvoda. Službe Komisije spremne su blisko surađivati s društvom Shein kako bi se osiguralo da se ta pitanja na odgovarajući način riješe, poručuju iz EK.