Microsoft želi osigurati još veće brzine prijenosa podataka preuzimanjem startupa Lumenisity

Preuzimanjem startupa Lumenisity, koji razvija brze kabele za prijenos podataka, Microsoft želi proširiti sposobnost da dodatno optimizira svoju globalnu infrastrukturu u oblaku

Tomislav Stanković subota, 10. prosinca 2022. u 13:15
📷 Image: unsplash.com/@redaquamedia
Image: unsplash.com/@redaquamedia

Lumenisity je osnovan 2017. kao spinoff Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) na Sveučilištu Southampton za komercijalizaciju otkrića u razvoju optičkih vlakana sa šupljom jezgrom (HCF).

"Uzbuđeni smo što možemo započeti naše novo poglavlje kao dio Microsofta kako bismo ispunili puni potencijal ove tehnologije i nastavili našu potragu za otključavanjem novih mogućnosti u komunikacijskim mrežama" objavili su iz Lumenisityja.

HCF kabeli nisu novost i postoje od 90-ih, a kombiniraju optička vlakna i koaksijalni kabel. Lumenisity ih je dizajnirao sa središnjim kanalom ispunjenim zrakom okruženim prstenom staklenih cijevi. Ideja je da svjetlost može putovati brže kroz zrak nego kroz staklo.

Lumenisity HCF kabel je navodno u jednom testiranju s Comcastom u travnju isporučio brzine prijenosa u rasponu od 10 Gbps do 400 Gbps.

"Tehnologija može pružiti koristi u širokom rasponu industrija uključujući zdravstvo, financijske usluge, proizvodnju, maloprodaju i vladu.", zaključuje Girish Bablani, CVP Microsoftovog Azure Core poslovanja u objavi o preuzimanju.