Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrakoplo

poruka: 4
|
čitano: 2.286
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrakoplo".
12 godina
offline
Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrakoplo

Baš sam išao provjeriti i za Boeing 777 bi trebalo 23 takva motora da ga drže u zraku...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
online
Re: Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrak
kerum kaže...

Baš sam išao provjeriti i za Boeing 777 bi trebalo 23 takva motora da ga drže u zraku...

 i ne puno više za polijetanje. Ako je pista dovoljno duga 30MW bi bilo dosta da se vine u zrak. Problem je što bi krajnja brzina leta i climb rate bili opasno mali. Ali za nekakav commuter od 40 putnika 2-3 takva motora bi omogućila sasvim normalnu funkciju. Uz dobru aerodinamiku (lift vs drag) i skromnu brzinu 1MW je dovoljno za 10t MTOW.


2 godine
offline
Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrakoplo

U ovom dijelu teksta sve je objašnjeno;

 

"Kako bismo to ostvarili, moramo pogurati granice u materijalima, proizvodnji, upravljanju toplinom, strukturama i dinamici rotora te elektronici", zaključio je voditelj projekta i istaknuo kako je najveći izazov stvoriti snažan elektromotor dovoljno malene mase. 

 

Dakle, sve je u povojima, tek sljedi razvoj, napredak.

Ne treba odmah sahraniti ideje.

合氣道 Smrt mora da je lijepa. Ležati u mekoj smeđoj zemlji, sa travkama koje se ljuljaju iznad tebe i slušati tišinu. Nemati jučer, niti sutra. Zaboraviti na vrijeme, oprostiti životu i biti na miru.
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Na MIT-u razvijaju lagani elektromotor za zrakoplo

Ovo su ideje kao one ideje o solarno pokretanim autima, pa smo imali tisuće "proof of concept" vozila, neke ležeće bolide tricikle za jednog čovjeka koji brzinom od 13 km/h za sunčanog dana u Australiji prevale put od Adelaidea do Brisbanea, a tip unutra se kuha na +50 i prati ga kolona pomoćnih vozila jer se stalno nešto kvari.

 

Jedna PT6A 34 turbinica za turboelisne zrakoplove (dvije takve pokreću DHC-6 Twin Otter koji ne može prenijeti 30-40 putnika već 16-17) proizvodi 750 KS, a ima masu od 150 kilograma - kao neki motor iz automobila iz donje srednje klase.

 

U pravu je jozef - ti s većim krilima, dovoljno dugom pistom itd. možeš i s motorima male snage podići u zrak bilo što. Avioni ne lete zbog motora nego zbog krila. 

 

Međutim, u stvarnosti tebi je snaga motora jamstvo sigurnosti. 

 

Svi današnji putnički zrakoplovi dvomotorci mogu nakon potpunog otkaza jednog motora samo s jednim motorom i pod maksimalnom poletnom masom nastaviti penjanje nakon polijetanja i vratiti se na aerodrom, a da putnici u avionu ni ne znaju da se išta dogodilo. 

 

I to se nije dogodilo preko noći nego su bila potrebna desetljeća da se naprave dovoljno jaki i pouzdani motori koji su zvijeri koje osiguravaju sigurnost zračnog prometa. 

 

Smanjivanjem snage motora, povećanjem potrebne duljine piste, smanjivanjem nosivosti, smanjivanjem maksimalne brzine i raspona radne brzine od brzine uzleta do brzine koju zrakoplov nikada ne smije prijeći (Vne) ti ne samo da smanjuješ ekonomičnost takvog zrakoplova, već i bitno smanjuješ sigurnost zračnog transporta. 

 

A sve to uz ideju da će sve trenutno apsolutno nepostojeće tehnologije koje idu uz turbinu od 1 MW biti dostupne da je učine iskoristivom u stvarnosti. 

 

 

This space for rent!
 
7 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice