"Za piće?"
"Molim jednu vodenu otopinu plinova i soli za dragu [nje se očito treba što prije riješiti], a meni - Salt of Rock Cocktail!"
"..."
"Za piće?"
"Molim jednu vodenu otopinu plinova i soli za dragu [nje se očito treba što prije riješiti], a meni - Salt of Rock Cocktail!"
"..."
mala sugestija uredništvu - možda ne bi bilo loše staviti legendu ispod fotki
za prvu i drugu je jasno što se sugerira ilustracijom, no treća mi je potpuna zagonetka - niti znaš što je konkretno, niti što bi trebala značiti vezano uz tekst
profesore, načeli ste opaku temu. kako se, zapravo, u kući riješiti kamenca? u šahtu, oko ure, en general, prije nego što dođe u kuću, u štetu. probah kojekakve strujno-magnetne "genijatore" ali ništa jer, osim što ne djeluju, imam u sustavu i olovnih i plastičnih i pocinčanih cijevi. svega vraga. za industrijski pogon demineralizacije nemam mjesta, taman i da imam love. dakle, kako, ah, kako? inače, nema mi ukusnije od naše trešnjevačke vode pipuše (tzv. savinjon). hladne.
Jos jedan izvrstan clanakkoji krasno sjeda uz jutarnju kavu.
Prijedlog za jedan od buducih clanaka.
Opis destilacije htio bih, khhhm hhmm, ponoviti kemijske formule iz skole.....
profesore, načeli ste opaku temu. kako se, zapravo, u kući riješiti kamenca? u šahtu, oko ure, en general, prije nego što dođe u kuću, u štetu. probah kojekakve strujno-magnetne "genijatore" ali ništa jer, osim što ne djeluju, imam u sustavu i olovnih i plastičnih i pocinčanih cijevi. svega vraga. za industrijski pogon demineralizacije nemam mjesta, taman i da imam love. dakle, kako, ah, kako? inače, nema mi ukusnije od naše trešnjevačke vode pipuše (tzv. savinjon). hladne.
To sam se i ja pitao jedno vrijeme, i jedino kaj se čini da bi moglo djelovati a da je prihvatljive cijene su uređaji za obrnutu osmozu.
Ali vidjet ćemo kaj znalac kaže o tome, jer ne znam baš da bi i ovo djelovalo kak spada.
mala sugestija uredništvu - možda ne bi bilo loše staviti legendu ispod fotki
za prvu i drugu je jasno što se sugerira ilustracijom, no treća mi je potpuna zagonetka - niti znaš što je konkretno, niti što bi trebala značiti vezano uz tekst
Google zna. Slika 3 je presjek kotla parne lokomotive. 😉
To sam se i ja pitao jedno vrijeme, i jedino kaj se čini da bi moglo djelovati a da je prihvatljive cijene su uređaji za obrnutu osmozu.
Ali vidjet ćemo kaj znalac kaže o tome, jer ne znam baš da bi i ovo djelovalo kak spada.
Voda iz RO, ili RO-DI uredjaja nije za pice..... cak koliko se sjecam, ozbiljno steti organizmu, netko strucniji ce znati preciznije....
slavinska voda u slavoniji je prepuna "kamenca" što se primjeti na uređajima ili posudama koji tu vodu koriste, no to s bubrezima, kako reče prof...nema veze..
nego, čuh da je čak, najzdravija tekućica iz slavina, jer ako vodu iz boce (flaširanu) odmah ne ispiješ cijelu, moguće je stvaranje nezdravih bakterija u toj boci odn npr. boca od litre i pol koju otvaraš pa zatvaraš desetak puta...
najzdravije je negazirano bezalkoholno pivo, ali ga nema u prodaji.....
Samo tehnički potpuno neuk čovjek može ne vidjeti u trećoj slici presjek parnoga kotla. Onaj malo upućeniji vidjet će da je to parni kotao za pregrijanu paru, jer su kroz vanjske, dimovodne cijevi provučene i unutrašnje, cijevi s parom - u kojem se para dodatno zagrijava. Onaj još upućeniji vidjet će da je riječ o parnom kotlu lokomotive. A što se pak tiče problemima s kamencem, bit će i o tome riječ u ovoj rubrici.
Mislim da nisam tehnički potpuno nepotkovan a ipak na slici ne bi prepoznao parni kotao lokomotive. Sumnja u nekakav parni sklop je dakle bila opravdana, ali ipak nije giant destilator.
Samo tehnički potpuno neuk čovjek može ne vidjeti u trećoj slici presjek parnoga kotla
nema potrebe za vrijeđanjem, nisam kritizirao nego dao sugestiju
ono što je tebi očito ne mora biti drugima, niti to znači da su potpuno neuki oni koji to ne kuže
Malo sam se zezao. Ako ste se osjetili uvrijeđenim - ispričavam se.
Malo sam se zezao. Ako ste se osjetili uvrijeđenim - ispričavam se.
ma ništa, i ja sam bezveze preosjetljiv... snowflake sindrom
ustvari ego, jgba, kad pola stoljeća sam radiš skoro sve popravke, od kuće do auta, malo teško padne da te netko nazove tehnički neukim
profesore, načeli ste opaku temu. kako se, zapravo, u kući riješiti kamenca? u šahtu, oko ure, en general, prije nego što dođe u kuću, u štetu. probah kojekakve strujno-magnetne "genijatore" ali ništa jer, osim što ne djeluju, imam u sustavu i olovnih i plastičnih i pocinčanih cijevi. svega vraga. za industrijski pogon demineralizacije nemam mjesta, taman i da imam love. dakle, kako, ah, kako? inače, nema mi ukusnije od naše trešnjevačke vode pipuše (tzv. savinjon). hladne.
Moram te demantirati, naime iz višegodišnjeg iskustva tvrdim da je Trnjanska bistrica za oktavu ukusnija, a po ljeti i hladnija od trešnjevačke.
Moram te demantirati, naime iz višegodišnjeg iskustva tvrdim da je Trnjanska bistrica za oktavu ukusnija, a po ljeti i hladnija od trešnjevačke.
ok, finoća vode nam je kotroverzna. tvrdoća ne.
Moram te demantirati, naime iz višegodišnjeg iskustva tvrdim da je Trnjanska bistrica za oktavu ukusnija, a po ljeti i hladnija od trešnjevačke.
ok, finoća vode nam je kotroverzna. tvrdoća ne.
Ma tvrda i jedna i druga, imao sam akvarije na obadvije lokacije i jednako je bilo taloga po staklima i poklopcima.
Ma tvrda i jedna i druga, imao sam akvarije na obadvije lokacije i jednako je bilo taloga po staklima i poklopcima.
trebaš (ili ne) vidjeti bojler (80 l, končar), kad ga svako toliko (par godina) zamijenim: na zid novoga postavljaju dvojica, a (od vode) praznog skidaju četvorica. unutra postojnska jama.
Malo sam se zezao. Ako ste se osjetili uvrijeđenim - ispričavam se.
Nisi se zezao..... no, nebitno je.....
Ma tvrda i jedna i druga, imao sam akvarije na obadvije lokacije i jednako je bilo taloga po staklima i poklopcima.
Da redovito čistiš ne bi bilo tih sranja.... (šalim se malo)...
Ma tvrda i jedna i druga, imao sam akvarije na obadvije lokacije i jednako je bilo taloga po staklima i poklopcima.
Da redovito čistiš ne bi bilo tih sranja.... (šalim se malo)...
Očistio mali bojler u kuhinji cca godinu dana nakon zamjene grijača, 1/4 je bila kamen,morao sam ubaciti malo HCl-a da bi uopće mogel iščupat grijač :-)
inače, nema mi ukusnije od naše trešnjevačke vode pipuše (tzv. savinjon). hladne.
Eh vidiš meni je Zg hladna pipuša uvijek bila bljutava, a topla čak slatkasta i nikad mi nije odgovarala. Valjda se navikneš na svoju vodu pa ti druge ne odgovaraju. Naša seoska sa dodatkom Plivinog kvasca mi je uvijek bila finija Valjda zato kaj mi je vodosprema par stotina metara od mene pa je voda uvijek fina ledena. Zubi ti otpadnu i zimi i ljeti.
To da je tvrda voda neukusna mit je koji šire oni koji prodaju uređaje za omekšavanje vode. Potpuno meka voda, kišnica (dakako i destilirana voda) je bljutava, dakle voda nije"tekućina bez okusa" kako se u školi uči. Napio sam se ja kišnice - dosta mi ju je. Napio sam se i čaja kuhanog na destiliranoj vodi (tajna kuhinje moga laboratorija) - i mogu vam reći da je to nešto grozno. Upravo minerali daju vodi okus, zbog minerala je mineralna voda ukusnija od obične izvorske vode.
... Upravo minerali daju vodi okus, zbog minerala je mineralna voda ukusnija od obične izvorske vode.
Kišnica je užasno bljutava, imamo u Slavoniji bunar i ne mogu tu vodu piti, ali mi ni mineralna voda nije fina. Štoviše odvratna mi je i ne pijem ju uopće. Naša vodovodna voda je jedna od najtvrđih u SZ Hrvatskoj i ona mi je stvarno fina. Manje više samo pijem vodu. Al dobro ja sam malo čudna po pitanju okusnih pupoljaka. Meni je i pivo i vino groznog okusa i ne pijem ih nikad
Eh vidiš meni je Zg hladna pipuša uvijek bila bljutava, a topla čak slatkasta i nikad mi nije odgovarala. Valjda se navikneš na svoju vodu pa ti druge ne odgovaraju. Naša seoska sa dodatkom Plivinog kvasca mi je uvijek bila finija Valjda zato kaj mi je vodosprema par stotina metara od mene pa je voda uvijek fina ledena. Zubi ti otpadnu i zimi i ljeti.
mljac.
Trebalo bi ustanoviti zanimanje kušača vode. Malo probajte pa ćete vidjeti. Prvo se osjeti vapneni okus kalcija, a potom - dublje u grlu - gorkasti okus magnezija. No da bi se to umijeće dovelo do savršenstva, trebalo bi uzeti vodu iz više izvora, pa onda svoj osjet okusa uspoređivati s kemijskom analizom tih voda. I tako, malo po malo vježbati.
Eto kad je clanak vec uskrsnuo, danen podijeli nam znastvene metode za poboljsavanje destilacije
(isprika, ako si vec to odradio, a meni promaklo)
Mislim da kolega nije mislio na tu destilaciju
Mislim da kolega nije mislio na tu destilaciju
nope