Dogovor u Emiratima: zemlje ipak dogovorile početak kraja fosilnih goriva, uz puno "rupa" u dogovoru

Klimatski samit COP28 završen je ponovno nakon dugotrajnih pregovora zajedničkom izjavom, koja ipak ide u smjeru potpunog napuštanja fosilnih goriva i održanja ciljeva dogovorenih u Parizu

Sandro Vrbanus srijeda, 13. prosinca 2023. u 13:18

Kao i svaki puta do sada, čelnici svjetskih zemalja okupili su se na tjedan dana i razglabali o klimatskim promjenama i ekološkoj održivosti, davali obećanja o ulaganju u zelenu energiju i ubrzanje svojih klimatski odgovornih inicijativa. Potom su se tradicionalno veliki proizvođači fosilnih goriva pobunili protiv strogog teksta koji predviđa potpunu dekarbonizaciju, pa su pregovori produženi, da bi tijekom posljednje noći ipak došlo do kompromisnog dogovora. Priča je i ove godine vrlo slična, s tim da je završila ipak dogovorom koji uključuje riječi "napuštanje fosilnih goriva".

Dogovor pun rupa

Zajedničkom izjavom na kraju COP-a 28 u Dubaiju podržani su ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, uz to da svaka zemlja do 2025. godine mora revidirati svoj doprinos njemu, kako bi se globalno zatopljenje zadržalo na najviše 1,5°C iznad predindustrijskog doba. Trenutačno, zaključeno je, svijet ide ka razini od 3°C, a bez ovakvih klimatskih konferencija i dogovora to bi već odavno bilo 5°C.

Iako je postignuti konsenzus u skladu s tekstom predstavljenim tijekom tjedna, pa zaista obvezuj zemlje da počnu s planovima za potpuno gašenje svih fosilnih izvora energije, on je daleko od savršenoga. Male otočne države, kojima prijeti najveća opasnost od podizanja razina svjetskih mora i oceana, u njemu vide brojne "rupe", za koje vjeruju da će velike zemlje pokušati iskoristiti – budući da tekst nije ni po čemu obvezujući. K tome, ne osigurava dovoljno financiranja za zemlje u razvoju, kako bi se i njima pomoglo u zelenoj tranziciji.

Zanimljivo, netom po usvajanju teksta sporazuma, udruženje malih otočnih zemalja (Alliance of Small Island States) oglasilo se navodeći da "njih nitko nije ništa pitao", odnosno da njihovi predstavnici nisu bili niti prisutni u prostoriji kada je predsjedavajući, Sultan Al Jaber, "udario čekićem" i proglasio kraj samita.

Unatoč protivljenju Saudijske Arabije, a donekle i samog domaćina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ovogodišnji COP zaključen je "kakvom takvom" izjavom, koja zaista spominje napuštanje fosilnih goriva. Generalni tajnik UN-a António Guterres pozdravio je takav zaključak te izrazio nadu da on nije stigao prekasno.