Baterija koja jamči domet od 1000 kilometara puni se, navodno, za šest minuta

Kineski jednorog Greater Bay Technology tvrdi da njegova nova baterija za električna vozila može raditi u svim vremenskim uvjetima

Mladen Smrekar nedjelja, 18. lipnja 2023. u 06:00
Bateriju je osmislio kineski startup Greater Bay Technology koji je u samo dvije godine narastao do statusa jednoroga 📷 Greater Bay Technology
Bateriju je osmislio kineski startup Greater Bay Technology koji je u samo dvije godine narastao do statusa jednoroga Greater Bay Technology

Ekstremne temperature najveći su neprijatelj baterija električnih vozila jer kad temperatura padne ispod ništice, EV baterije gube svoju učinkovitost , što pak skraćuje domet automobila. Prije tri godine osnovan kineski startup Greater Bay Technology nastoji radikalno promijeniti način na koji rade baterije električnih vozila i tvrdi kako je njegov Phoenix idealno rješenje problema.

Dovoljno je samo pet minuta da se baterija zagrije na optimalnu temperaturu 📷 Greater Bay Technology
Dovoljno je samo pet minuta da se baterija zagrije na optimalnu temperaturu Greater Bay Technology

Iza startupa koji je u samo dvije godine narastao do statusa jednoroga vrijednog milijardu dolara, stoji kompanija GAC, treća najpopularnija marka električnih vozila u Kini. Njihova prva baterija mogla se napuniti za 15 minuta i osigurati domet od 500 km. Tehnologija se već implementira u Aion, GAC-ov električni SUV.

Ćelija se može koristiti u svim vremenskim uvjetima 📷 Greater Bay Technology
Ćelija se može koristiti u svim vremenskim uvjetima Greater Bay Technology

Nova generacija Phoenixa, javljaju kineski mediji i prenosi Bloomberg, može osigurati domet od 1000 kilometara s jednim punjenjem. Korištenje supravodljivih materijala i tehnologija upravljanja toplinom u ćeliji osigurava da se baterija može u samo pet minuta zagrijati s -20 na +25 Celzijevih stupnjeva.

Greater Bay u Guangzhou gradi pogon kapaciteta 8 GWh koji bi mogao opskrbljivati ​​baterije za 120.000 vozila, rijedak je podatak dostupan s njihove web stranice. Ta će baterija, navodi se, omogućiti električnim vozilima da "normalno rade u svim vremenskim uvjetima, pri visokim i niskim temperaturama te na različitim naponskim platformama od 300 do 1000 volti."

Nova generacija baterije jamči domet od 1000 kilometara s jednim punjenjem 📷 Greater Bay Technology
Nova generacija baterije jamči domet od 1000 kilometara s jednim punjenjem Greater Bay Technology

Unutar normalnog raspona radne temperature, baterija se može brzo napuniti i dostići puni kapacitet za samo šest minuta, to znači da njeno punjenje ne traje duže od punjenja spremnika automobila na benzinski pogon. Nove baterije, vjeruju njeni tvorci, mogle bi već sljedeće godine pogoniti GAC-ov Aion, ali i električne automobile drugih proizvođača.