WiFi Heatmap - pregled jačine signala bežičnih mreža uz prikaz signala na tlocrtu

Riječ je o još jednoj od aplikacija koja omogućava brzi pregled osnovnih podataka o bežičnim mrežama koja, za razliku od većine drugih sličnih aplikacija, omogućava stvaranje vizualizacije jačine signala na tlocrtu kako bi se detektirali nedostaci u pokrivenosti signalom…

Matija Gračanin ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv WiFi Heatmap
Namjena Pregled pokrivenosti signalom na tlocrtu
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 30,39 eur

Ponekad je podešavanje optimalne pokrivenosti bežičnim signalom relativno složeno, a tada valja posegnuti za dodatnim alatima koji pomažu otkriti nedostatke u pokrivenosti signalom. WiFi Heatmap je jedan od takvih alata koji je namijenjen Android pametnim telefonima, a premda se ne može uspoređivati s profesionalnim rješenjima, ipak nudi neke zgodne mogućnosti.

Uz to što prikazuje one osnovne informacije o bežičnim priključnim točkama u što je uključen i prikaz jačine signala bežične mreže zajedno s njezinom brzinom, tu je i prikaz bežičnih priključnih točaka koje ometaju jačinu i kvalitetu signala s onom na koju je pametni telefon spojen.

Međutim, najvažnija karakteristike ove aplikacije je mogućnost relativno jednostavnog stvaranja vizualizacije pokrivenosti signalom unutarnjeg i vanjskog prostora i to na vlastitom tlocrtu. Dakako, da bi se to moglo napraviti, potrebno je imati tlocrt u nekom od podržanih grafičkih formata, a onda ga valja učitati u aplikaciji.

Nakon toga valja dodati oznaku pozicije te to nekoliko puta ponavljati tako da se pozicionira s pametnim telefonom na poziciju koja doista odgovara stvarnoj lokaciji na tlocrtu čime će se u konačnici formirati relativno točna vizualizacija, ali i otkriti mjesta koja su loše pokrivena signalom te potom bolje postaviti samu bežičnu priključnu točku ili router.

Besplatna inačica prikazuje oglase, ali je i ponešto ograničena mogućnostima. Oglasa kao i svih ograničenja može se riješiti kupovinom pune inačice i to jednokratnim plaćanjem nemalih 30,39 eura.