WiFi Analyzer - aplikacija otvorenog koda za analiziranje bežičnih mreža

Riječ je o dobro poznatoj aplikaciji za Android telefone koja nudi pregled podataka o bežičnim mrežama. Svoju popularnost može zahvaliti činjenici da itekako može dobro doći pri radu s bežičnim mrežama, ali i činjenici da je riječ o aplikaciji otvorenog koda…

Matija Gračanin četvrtak, 2. veljače 2023. u 05:00
OSNOVNI PODACI
Naziv WiFi Analyzer 
Namjena Analiza bežičnih mreža
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Premda se WiFi Analyzer ne može mjeriti s punokrvnim analizatorima bežičnih mreža, ovaj će maleni mobilni alat itekako dobro doći da se u sve zagađenijem eteru lako pronađe optimalan kanal za svoju bežičnu priključnu točku ili da se eventualno detektiraju i otklone problemi i radu s bežičnim mrežama.

Osim toga, u više ili manje tradicionalnom grafičkom prikazu, prikazat će sve vidljive bežične priključne točke u koordinatnom sustavu, s time da će na apscisi biti prikazani kanali, a na ordinati jačina signala u dBm.

Uz grafički prikaz svih priključnih točaka, Wifi Analyzer zna prikazati jačinu signala samo za odabranu točku, kao i popis svih bežičnih točaka s ponešto proširenim podacima. Tu je i poseban dio u kojemu je moguće naznačiti vlastitu bežičnu priključnu točku, a Wifi Analyzer će zatim preporučiti kanale koje bi bilo uputnije izabrati.

Od drugih praktičnih stvarčica, tu je procjena udaljenosti do pristupnih točaka, podrška za detekciju HT/VHT (potrebno je imati najmanje Android 6.0), filtriranje po WiFi pojasu, jačini signala, sigurnosti i SSID-u kao i brojne druge stvarčice. U svakom slučaju, tko ima problema s bežičnom mrežom, ovo je mobilni alat koji je svakako dobro imati pri ruci.