Dobra vijest iz međuzvjezdanog prostora: Voyager 2 ponovno komunicira

NASA je objavila kako je, nakon desetak dana pokušaja, uspjela svojim signalima doprijeti do sonde Voyager 2 i zadati joj naredbu da orijentira antene prema Zemlji

Sandro Vrbanus subota, 5. kolovoza 2023. u 18:17

Sonda Voyager 2, udaljena od zemlje 19,9 milijardi kilometara, javila se "kući", čime je okončano dva tjedna dugo razdoblje komunikacijske tišine između nje i kontrole misije. Sve je započelo 21. srpnja, kada je iz NASA-e prema Voyageru 2 poslala pogrešnu naredbu, slijedom čega je sonda zakrenula svoju antenu za oko 2°, dovoljno da se izgubi izravni kontakt s antenama Deep Space Networka na Zemlji.

Halo, Zemlja!

Nakon toga zemaljske su antene bile "uhvatile" slab Voyagerov signal, a kontrola misije nastavila je prema sondi emitirati pravu naredbu, koja je imala za cilj vratiti sondu i njezinu antenu u pravu orijentaciju. Iako je bila riječ o pokušaju s malom vjerojatnošću uspjeha, plan je uspio – NASA javlja kako je ovoga petka ponovno uspostavljen kontakt s udaljenom svemirskom sondom.

Antene Deep Space Networka u australskoj Canberri "izvikivale" su naredbu prema međuzvjezdanom prostoru, u smjeru Voyagera 2, naređujući sondi da se orijentira natrag u položaj u kojem će joj antena "gledati" prema Zemlji. S odmakom od 18,5 sati, koliko je potrebno da signali sa Zemlje stignu do Voyagera 2, pa još toliko da povratni signal stigne natrag – ovoga petka (tj. rano u subotu po hrvatskom vremenu) potvrđeno je da sonda zaista primila naredbu i postupila prema njoj.

Voyager 2 sada ponovno emitira redovni signal i šalje telemetrijske podatke. NASA kaže kako je rad normaliziran, a planirana putanja nepromijenjena.

Podsjećamo, da ovaj plan nije uspio, morali bismo čekati sredinu listopada, za kada je bilo programirano automatsko resetiranje sonde, pri čemu bi se ona vjerojatno i sama vratila u pravilan položaj.